2015. 05. 17.

Hogy éljük túl (sikeresen) az év végi hajtást? - LisBeth




Most, hogy 24 napja beléptünk májusba elkezdődik lassacskán az-az időszak, amit év végi hajtásnak nevezünk.
Szerintem mindenki ismeri, hogy miről beszélek: a tanároknak eszükbe jut még 100 dolgozatot íratni, témazárókkal karöltve, jönnek a javító röpdolgozatok, felelések, amik persze nem javítanak, hanem csak rontanak a jegyeken. A kávésdobozok, energiaitalok, óra előtt megírt puskák válnak a legjobb barátunkká és reménykedünk azon, hogy mindenhol 100%-os teljesítményt nyújthatunk így vagy úgy. Természetesen, ez általában remény marad csak, hiszen az ember akkor ront el mindent, amikor a legkevésbé kellene.


Szeretnék bemutatni pár tippet ahhoz, hogy a tanulás sikeresebb legyen:

- Legyen a környezet rendezett! – tapasztalatból mondom, hogy ez tényleg fontos. Szerintem nem az a lényeg, hogy íróasztalnál, a földön vagy éppenséggel az ágyadon tanulsz, hanem ahol ezt teszed, ne legyen kupi. Ha minden szét van szórva a tanulói részlegedben, el fog kalandozni a figyelmed. Pontosan elég, ha a tolltartód, könyveid/füzeteid vannak előtted, ha valaki szeret nasizni, akkor az is jól jön.
- Tanulj, amikor friss az agyad! – tudósok/szakértők véleményei szerint, délelőtt és kora délután fog legjobban az agy. Én nem teljesen értek ezzel egyet, mert nekem vannak barátaim, akik azt mondják, este tudnak jobban tanulni. Mindenkinek megvan az-az időszak, amikor észrevehetően gyorsabban halad az anyagokkal, tehát nem kell feltétlen hinni mindennek, amit a szakik állítanak.
- Szűrd ki a nem odavaló dolgokat! – biztos vagyok abban, hogy ezt a részt már mindenki szó szerint fújja. Mindenhonnan az folyik, hogy kapcsold ki a telefonod, laptopod, TV-d és minden elektronikai dolgot, ami megszólalhat, miközben okosítod magad. Sajnos, tényleg lényegesen hasznosabban tudod az idődet eltölteni, ha nem nézed meg, hogy mit írt a legjobb barátod/barátnőd, ennek viszont a legegyszerűbb módja, hogy kikapcsolod a készüléked.
- Csend szigete – „Tanulj csendben különben semmit sem ér, amit csinálsz!” Ezeket és efféle mondatokat is szerintem már mindenki jól ismeri, hiszen ez az a másik dolog, amit mindenki hangoztat. Személy szerint én is csak csendben tudok tanulni, de az nem biztos, hogy más is így van ezzel. Van, aki a zenére esküszik, míg valaki más a lehalkított rádióra, mint ahogy minden mást, ezt is ki kell tapasztalni. Ha a zene mellett döntötök, akkor fontos az, hogy énekmenteset válasszatok, hiszen az ének elterelné a figyelmeteket.
- Nehéztől a könnyebb felé, vagy fordítva? Esetleg állítsunk fontossági sorrendet? – Ha a következő héten nincsenek annyira dolgozatok/felelések, vagy már azokat az anyagokat megtanultam, akkor én mindig a nehezebb tárgyakkal kezdem, jobb túlesni rajtuk. Fontossági sorrend nem a legjobb opció, de sajnálatos módon nekem mindig ahhoz kell folyamodni. Ez annyiból áll, hogy kiválasztod, miből lesz számonkérés és azt tanulod meg, azonban ezzel a módszerrel könnyen bele lehet esni abba, hogy egyes tantárgyakat nem tanulsz meg, amiből később problémák adódhatnak.

Hogyan tegyük izgalmasabbá a tanulást?

A tanulást nem igazán lehet izgalmasabbá tenni, de azért mégis van pár mód arra, hogy ne legyen annyira kedvölő ez a cselekedet.
- Postit-re fel! – ezekre az aranyos kis papírdarabokra általában a fontos teendőket írjuk fel, hogy figyelmeztessenek minket, továbbá a bevásárlásnál is jó barátaink lehetnek. Ezeken felül a tanuláshoz is jól alkalmazhatóak, hiszen ha nem tudsz megjegyezni egy szót, dátumot, személyt, akármit, csak fel kell írni egy darabkára és kitenni egy olyan helyre, ahol sokszor megfordulsz, és ripsz-ropsz megjegyzed a megjegyezhetetlent.
- Sorkiemelők és színes tűfilcek – egy újabb mód arra, hogy színessé és barátságossá tedd az oldalakat. Tankönyvekben, nyomtatott papírokon tanácsosabb a sorkiemelőket használni, míg a saját írásodhoz a tűfilc jobb. (Én is így alkalmazom). A dátumokat mindig átírom valamilyen tűfilccel, valamint a nyilakat is a jegyzeteimben áthúzom, hogy hamarabb megtaláljam a dolgokat, valamint a fontos eseményeket hullámos vonallal teszem láthatóbbá.
Tipp: egyes tantárgyaknál óránként cserélgesd a színeket, így nem ér meglepetés, ha a tanár az utolsó két-három óra anyagából kér számon.
- Lebarnulás + tanulás = szabadtér – a természetben sokkal izgalmasabb minden, még a tanulás is és még színt is kap a bőrötök, tiszta Hawaii. Szerintem ehhez nem is kell sok mindent hozzáfűzni, hiszen magától értetődő. Az egyetlen bökkenő akkor lép fel, ha laptopon kell dolgozni, mert a napfény miatt semmit sem fogtok látni a képernyőből, legalábbis nálam mindig ez van.

Remélem, segíthettem ebben a nehéz időszakban,
Lis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése