2015. 11. 21.

Kritika – Maffia

ÍRÓ: Andi Szabó
BLOG: Derült égből villámcsapás

1. Első benyomás
  Az első, amit látok egy blogból, az a címe, és ha ez nem tűnik különlegesnek, akkor... hát, szerintem teljesen érthető, hogy kicsit hátrálok. Egyáltalán nem tetszett ez a név, gyakorlatilag egy klisés, mindennapokban használatos mondat, a jelentése pedig az, hogy valami váratlan történik. Szóval ezzel nem fogtál meg. Nem is tudom, de egy címnek ennék figyelemfelkeltőbbnek kell lennie, hívogatóan titokzatosnak, kissé talán misztikusnak is. De nem ilyennek.
  Ezek után ránéztem a designra, és az összességében nem volt rossz, igényes, ami pozitív hatást kelt bennem. Mondjuk, az lenne a fura, ha egy első látásra szép külső elijesztene. 
  Elolvastam a fülszöveged elejét, és igazándiból semmi többletet nem adott a címhez, bár így elsőre kicsit irreálisnak tűnik, hogy hirtelen kidobják. Aztán észrevettem, ahogy letekertem, a modulsávban lévő krimi szót. Körülbelül a nyálamat kezdtem csorgatni, és annyira boldog voltam, mint mikor minyon volt a kindertojásomban. Imádom ezt a műfajt, és a blogvilágban nem igazán találkozni vele.  
10/6
A címmel nehezen tudok kibékülni, de ezenkívül rám totál pozitív hatást gyakorolt a blogod (a kelleténél talán jobban is, ugyanis totál bezsongtam a krimitől... mint egy gyerek ajándékbontás előtt...).

2. Design
  A fejléced nem egy nagy szerkesztési munka. Meglehetősen ügyetlenül van kivágva ez a lány, ezt nem tudom pontosabban ekmagyarázni, mert az én szerkesztési szókészletem gyakorlatilag teljesen hiányzik. De te is láthatod, hogy nagyon pontatlan a lábánál, a fejénél, a karjánál, és hát igazából mindenhol. És szegényt valamilyen fura szemcsék veszik körül, amit nem tudok igazából hovatenni, de nem néz ki rosszul. Amibe belekötök még, az a cím színe, ez a rózsaszín szerintem egyáltalán nem passzol a blog egyik pontjához sem, inkább valami lilásat tudnék elképzelni, illetve a betűtípus sem az igazi, sokkal misztikusabb, homályosabb annál a blogod, hogy egy ilyen egyszerűvel beérd.
  A háttered egyszínű barna, és én ezt annyira nem szoktam szeretni, hogyha a fejléc is egyszerű, de valójában nem tudnék mást úgy odagondolmi, hogy jól is mutasson, a minták valahogy megtörnék ezt a különleges hangulatot. Tökéletes választás.
  A modulsávoddal igazából az a fura, amit sokáig kerestem, mert csak éreztem, hogy valami nem klappol, hogy nem ugyanott kezdődik, ahol a bejegyzések, és ez nem néz ki túl jól, megbontja a fejléc szimmetriáját is. Nem tudom, hogy direkt, újításból csináltad-e ilyenre, de nem mutat jól. Aztán még nagyon zavaróak a gifek, olvasásnál tényleg igazi figyelemgyilkosok tudnak lenni. Értem én, hogy menő, de szerintem inkább merevítsd ki őket, mert ugyanolyan jól mutatnak úgy is. És annyi nem tetszik még, hogy az információs és a bevezetős modulnak szerintem felesleges címet adni, hiszen a szövegdobozban úgyis még egyszer leírod nagyjából ugyanazt. Az oldalak fölött meg valahogy furán mutat. Ezenkívül minden rendben, a menüpontok működnek (bár a későbbiekben én csinálnék egyet a szereplőknek), a kódok szépek, a chattel sincs baj, az elérhetőségek megoldása pedig nagyon aranyos, bár az ikonoknak lehetne más színe, mert így annyira nem dominálnak. De ez már tényleg csak durva szőrszálhasogatás részemről, ne is figyelj oda, amikor ilyen apróságok miatt kötekszem, zsémbes egy nőszemély vagyok. Várj, még annyi, hogy az információs modulban nagyon bénák azok a négyzetek, szerintem simán kezdd új sorban. 
  A betűk olvashatóak, a színűkkel nincs gáz, bár én a bejegyzéscímeknek mertem volna valami merészebbet adni, mert így kicsit unalmas. 
10/7
Nem vészes, de nem a legjobb. A fejléceddel nem fogtál meg, de a többivel nincsen nagy baj, kisebb javítások viszont nem ártanának.

3. Ötlet
   A fülszöveged eléggé egyedi történetről árulkodik, bár egy kicsikét szócséplő, az eleje annyira nem konkrét, hogy totálisan feleslegesnek érzem. Üres fecsegés, blablablabla. Egyszerűbben fogalmaznék, túl sokat akarsz mondani, túl sokat részletezed. Unalmas. Ráadásul a képek, amikkel jellemzed a helyzetet, rettentően sablonosak – hullámvasút és villámcsapás. Akkor legyen mondjuk boxmeccs. Minden jó volt, püfölte a másikat, aki az élet volt, megmutatta neki, ki a góré. Aztán az élet erősebbnek bizonyult a megfáradt harcosával szemben, gyomorszájon vágta, kicsavarta a kezét, majd megtört testét földbe tiporta. Aztán lazított a szorításon, kicsit jobb lett. Vagy valami. De az általad használt két kép még a leggázabb filmekben is előfordul. Ez a része felesleges, de a vége nagyon tetszetős. Igazán figyelemfelkeltő, és a stílus, ami látszólag könnyed is, nagyon tetszik.
   És a prológust is elolvastam, hogy konkrétabb képet kapjak a sztoriról. Szép volt, ijesztő volt, gyors volt. Kicsit talán túlságosan is sietősre sikerült, nem igazán éreztem, hogy ez Zsófinak igazán nagy megrázkódtatás, hogyha valakivel a való életben ez történik, már csak maga Zalán tette is, az is elég durva traumát okoz, de az, hogy el kell mennie, az szerintem nem töltene el senkit izgalommal. De mindegy. Ráadásul... hát, konkrétan kitekertem volna Zsófia anyjának nyakát. Ez abszurdum, amit csinált, semmit nem próbált tenni, kicsit tutyimutyi alak... Mármint... a lányáról van szó, és lehet, hogy Zalán pszichopata, de attól még van más esély is. De izgalmas a szituáció, ez a lényeg.
10/7
Nagyon eredeti, az tény, soha sehol nem olvastam hasonlót. Kicsit, árnyalatnyival lehetne finomabb. Az olyan kis apróságokra, hogy érzelmek meg képek, kéne koncentrálni.

4. Fejezetek (spoiler-veszély!)
  Igazából még csak egyetlen fejezet van fent, szóval beszéljünk arról. Hivatalosan is bejelentem, hogy az első részről lesz szó. Az elején, ugye leírtad, mi történt ebben a pár hónapban, teljesen korrekt volt részedről az összefoglalás, nem túlságosan részletekbe menő, de nem is elnagyolt. Aztán... megjelent ez a fiú. Meg kell mondanom, hogy nagyon izgalmas, tényleg, lenyűgöz a higgadtsága, az egyenessége. És nagyon érdekesen vezeted be ezt a szellemidézősdit. Tényleg, nagyon jól oldottad meg, kellően titokzatos, de nem erőltetett. Nagyon jó, és az a párbeszéd is tetszik, bár a zajlása közben jobban belementem volna Zsófia lelki világába, hogy mit érez. Jót? Feszült? Szóval érted, hogy mi is úgy fogjuk fel a szituációt.
10/9
Nem rossz. Nem rossz. Csak így tovább.

5. Fogalmazás
  Aaaaa stílusod, ugyebár. Tetszik is, meg nem is. Fú, de drámaian hangzik. Szóval tetszik, mert kicsit puritán, őszinte, és van benne valami melankolikusság, ami miatt mégis olyan kényelmes. Tudom, hülyén hangzik, de tényleg kényelmes olvasni. Élvezetes, sodró. Ugyanakkor nem igazán tapasztaltam, hogy nagy lenne a szókincsed, vagy legalábbis nem használod a szinonimákat, és a rengeteg szóismétlés megbontja a gyönyört. Olyan, mint amikor egy amúgy nagyon finom ételben találsz egy hajszálat, kicsit elveszi a kedved. (Jó, tudom, nem a leggusztusosabb hasonlat.) Tényleg, hogyha lassan átolvasod, akkor te is fogod ezeket érzékelni, és legvégső esetben a jó, öreg szinonimaszótár mindig kéznél van, de ha mégsem tartod magad mellett ezt a rendkívül élvezetes olvasmányt, akkor van online verzió is. És ezenkívül vannak általam esetlennek nevezett mondatok, amik szintén zavaróak. Ezekben néha érdekes a szórend, túl sok az és, ilyesmi.
10/8
Alapjában véve nagyon-nagyon jó, apró kis szépítésekkel pedig tényleg tízpertíz lenne.

6. Szöveg (leírások, párbeszédek)
  Kezdjük a leírásaiddal. Egyszerűen... erre nincs szó. Vagy vérprofi vagy, vagy hatalmas gyakorlatod van, de mindez nem számít, mert ez a véredben van, ez nagyon megy, erre kevesen képesek, de a te leírásaid annyira élőek, annyira magukkal ragadóak. Ez egyszerűen valami csoda, imádom, imádom és imádom. De lépjünk túl a zavaros hablatyoláson, kritikus vagyok, tiszta fejjel kell gondolkoznom. A helyszíneid gyakorlatilag háromdimenzióssá lépnek elő, a cselekedetek filmszerűen pörögnek, és... mit mondjak... Szóval az érzelmek tényleg nagyon-nagyon mélyek, lélekbe hatolóan írod le őket (már, ha veszed erre a fáradságot). GYEREKEK, ERRE NEM LEHET MIT MONDANI – EZT ÚGY HÍVJÁK, TEHETSÉG. Lélelgzetelállító. Sokkoló. De ez a legszebb az egészben. (Szerintem soha nem volt még ilyen zavaros a kritikám... Bocsáss meg, de totál fellelkesültem, ettől a gyöngyszemtől.)
   Most jönne az a rész, ahol a párbeszédeidről dumálok, de tekintettel lévén arra, hogy a blog most nyílt meg, és eddig nagyjából tíz mondat hangzott el, erről nem ítélkezhetek. Remélem, megérted.
Szóval akkor így csak a leírásokat nézve:
20/638928617839928718392
Na jó, nem vagyok Chuck Norris, hogy többet adjak a maximális pontszámnál, szóval meg kell elégedned ennyivel:
20/20************** (csillagok a végtelenségig)

7. Karakterek, kapcsolatok
   Tudom, az, hogy állandóan azzal jövök, hogy ez friss blog meg blablabla, és emiatt nem lehet róla írni, és emiatt olyan, mintha el akarnám lógni kritikusi kötelezettségeimet. De ez az igazság, még csak egyetlen rövid részt, és a prológust publikáltad. Ebből nem tudok messzemenő következtetéseket levonni. De azért megpróbálok néhány szót ejteni Zsófiáról (nem merem becézni...). Nagyon szimpatikus, tényleg, tetszik, szívesen megismerkednék vele, ha élne. Tökös, taloraesett, nem nyavalyog, hanem alkalmazkodik, megáll a saját lábán, feltalálja magát, pozitívan áll hozzá a dolgokhoz, de nem gusztustalanul optimista, inkább realista. Annyit mondok, hogyha folytatod ezt a kemény-elkötelezett lány-vonalat, akkor nagyon-nagyon jó főszereplő kerülhet a birtokodba.
10/10
Amúgy nincs vajból a szívem. Ááá, nem, dehogy.

8. Helyesírás
  Az előző két pontban nagyon pozitív voltam, amit köszönhetsz annak, hogy nem tudtam, és egy bizonyos, kedves részem nem is akart beléd kötni. De most kegyetlen leszek, mert tapasztaltam olyan típushibákat, amiket azonnal küszöbölni kéne, mert zavaróak. Eléggé. Pont annyira idegesítőek, hogyha nagy számban fordulnak elő, akkor otthagyom a blogot.
  Egyrészt kevered a -ban/-ben és a -ba/-be használatát. A prológusban azt írtad, hogy egy bokor tövébe hagy ott. Gondolom, hagyottot akartál írni, hogy ne üss el a múlttól, de nem is ez a lényeg. A tövébével van problémám (és hidd el, nem csak nekem). Hogyha azt akarnád írni, hogy egy bokor tövébe taszított, akkor rendben lenne, mert ezesetben a -ba/-be toldalék kell, hiszen a hova kérdésre felel. Na de, te azt szeretted volna kifejezni, hogy hol hagyta. És amenyibben arra a bizonyos holra keressük a választ, -ban/-ben-t kell használnunk. Azaz egy bokor tövében hagyott. Lehet, hogy szájbarágós lett, de nem tudok magyarázni, vagyis nem túl jól, ezért úgy gondoltam, az a legjobb, ha lassan mondom.
  Aztán nem sikerült mindig helyesen leírni a párbeszédeket. Te így írod: – Érdekes. – Mondta. Én viszont máshogy írnám, miután a magyartanárom kiokosított ebben a kérdésben: – Érdekes – mondta. Azért, mert a két szó egy mondatba tartozik, az érdekes a főmondatnak, a mondtának a tárgya. Nem lehet őket ponttal két mondatra szedni. Összetartoznak. Hát, nem romantikus? A pontot ritkán tesszük ki a párbeszédek végére, például akkor, amikor ilyesmi van: – Érdekes. – Beletúrt a hajába. Látod, nem függ össze, két külön cselekvés a beszéd és a hajturkálás. De, ha nem szeretnék pontot, akkor így kell írni: – Érdekes – túrt bele a hajába. Most máshol van az igekötő. Ez egy szabály, ilyenkor így helyes. Lehet, hogy ez most így egyszerre tömény, de rá fogsz érezni.
   Voltak vesszőproblémák is. Először is, ha akkor van, mindig kell vessző. Sőt, akkor is szükséges, ha az az akkor nincs kiírva, de beleillik a szerkezetbe. Például: Ha szeretnek, akkor boldog vagyok. És figyelj, nem lesz akkor, de a tagmondathatár akkor sem tűnik el, kell ez a cuki írásjel: Ha szeretnek, boldog vagyok. A másik, amivel nem jöttél ki jól, az az és volt. Két helyen teszünk ilyen kötőszót, az egyik a felsorolásnál (alma, körte és elefánt), ilyenkor nincs vessző. És tagmondatok határán – a cica alszik, és a kutya ugat – kell vessző.
   Na, ugorjunk a könnyebb részre, az igekötők használatára. Remélem, a fogalom tiszta, igekötő például a ki, meg, be, el, stb. Háromféleképpen helyezkedhetnek el az igéhez viszonyítva. Lehet egyenes szórend, amikor az igekötőt az ige követi, ilyenkor egybeírjuk őket, például belép. Ugyanez lehet fordítottan is, ahol tehát az ige az első, ebben az esetben külön vannak, tehát lép be, azaz teljes mondatban, Kriszti lép be az ajtón. És badumm tss, lehet megszakított szórend, ahol a koncepció az igekötő + közbeékelt szó + ige. Például ki volt színezve, szépen három szóban. Itt abba lehet belekavarodni, hogy nem tudod, melyik igéhez kapcsolódik az igekötő, ehhez pedig csak le kell tagadnod a szerkezetet, és máris minden a helyére ugrik. Nem volt kiszínezve. 
   Ezeken kívül kisebb hibák voltak, például Magyarországbólt írtál Magyarországról helyett, megválaszolnákot megválaszolnék helyett. Jegyezd meg, hogy a -nék a helyes. És voltak összetett szavakkal kapcsolatos problémáid is, a segítő kéz külön van, a tisztálkodószer viszont egyben. Ezekre igazából nem nagyon van szabály, hogyha valamiben nem vagy biztos, akkor írd be a google-be. Vagy a macerásabb megoldás, egy helyesírási szótár.
10/6
Lesz ez jobb is!

9. Egyéb
   Ide kerül minden, ami eszembe jut a blogodról, azaz jelen esetben ez sem lesz egy hosszú pont.
  Az első, ami szemet szúrt, azok a képek voltak. Nagyon tetszenek, tényleg. Szépek, mutatósak és, ami a legfontosabb, te készítetted őket, márpedig ez szerintem ezerszer jobb megoldás, mint egy google-ről szedett fotót beszúrni.
  Amit még itt megemlítenék, az kevésbé pozitív. Arról van szó, hogy gyakorlatilag nincsenek bekezdéseid. Nagyon-nagyon ritkán nyomsz entert, és ez rendkívül zavaró. Egybefolynak a gondolatok, tagolatlan lesz a szöveg, és ez egyáltalán nem hívogató. Ahány gondolat, annyi bekezdés!
10/7
Most nem tudok mit hozzáfűzni.

10. Összesen
  Igazándiból van egy jó alapötleted, sőt, mi több, egy nagyon jó alapötleted. Ehhez társul egy elképesztően szimpatikus főhős. Meg a mesteri leírásaid. A stílusod sem rossz. Ami viszont nem éppen nevezhető jónak, az a helyesírásod, idegesítő típushibáid vannak. Ezenkívül néha olyan... szóval úgy nem igazán szép, amit írsz, néha kicsit kapkodós, szóval lehetne jobb is. Ennek a kiküszöbölésére javasolnék egy bétát, kijavítja a helyesírási hibáidat, észrevesz egyéb bakikat is, kicsit segít finomítani a szövegen. Tényleg, szerintem egy béta neked nagyon jót tenne. Ha facebookon a csoportokban keresel egyet, akkor tuti, hogy minimum tízen fognak jelentkezni, ezek közül biztos lesz olyan, akivel együtt tudnál működni, őszinte, szemfüles és megfelelő. Válogathatsz.
100/80 (és az a rengeteg csillag)
Ez egy olyan éppenhogyötös. Azaz nagyon-nagyon jó, ha kicsit szebben folytatod a megkezdett vonalat, akkor nagyon jó blogod lesz.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon köszönöm a kritikát! Azt hiszem megfogadom a tanácsod és keresek egy bétát! :)
    Ölel:
    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Igazán nincs mit. :) Ez remek ötlet, remélem, megtalálod a megfelelő személyt.
      Maffia

      Törlés