2014. 11. 18.

1. kritika - Fantasy Girl (Renee J.)



Rowena McCall

Kinézet


Fejléc: Összességében nekem tetszik, igényes fejléc. A képek összemosása és a színek is rendben vannak, a szereplő is szépen kiemelve, s bár a cím megfelelő helyen található számomra a kiolvasással van baj. A betűtípusnak és a címet összevetve a felírat összemosódik. Persze a képek összemosása is teljesen megfelelő, még egy kivetnivalót találtam, mégpedig, hogy a fejlécen szereplő író nevét a jobb –esetleg bal-, alsó sarokban helyeztem volna el. Ezeken az apró dolgokon kívül nem találtam több említésre méltó dolgot, összességében nekem elnyerte a tetszésemet.

Design: A külső háttér színe harmonizál a fejléccel, de a szöveg háttere lehetne egy árnyalattal világosabb, mert így nincs teljes összhangban a külső színével.
A dátum fejlécének betűtípusa és színe is rendben van, a méretével sincs semmi gond. Tetszik, hogy a bejegyzés címe nagyobb, mint a dátumé, viszont ennek a színe nincs igazán összhangban. Nem mondom, hogy teljesen eltér a többitől –egyik modulban található szöveggel sem egyezik meg. Fontosnak tartom, hogy néhány kiválasztott színnel gazdálkodjunk, azokat variáljuk. Észrevettem, hogy az 5. fejezet címének színe fekete, az utána következő már szürke. A fekete már teljesen kiolvashatatlanná válik, a sötét háttérhez alapszabály a világos szöveg. Ötletes az oldalakat a fejléc alá elhelyezni, de a navbart érdemes lenne áttetsző sötétre állítani.
A második modul címében nem tudom hova tenni a cím utána szereplő „_” jelet. Tetszik, hogy a szereplők nem külön oldalon szerepelnek, hanem a modulsávban. Ugyanakkor a főszereplőt és a chatablakot kicserélném, hogy a karakterek egymás alatt legyenek megtalálhatók. A cserék modulban a blogok címe szintén fekete, ezért zavaró lehet az olvasó számára. Valamint úgy állítanám be, hogy csak ötöt mutasson, így nem foglal annyi helyet. Ami azt illeti, a magamról-t és a cseréket kicserélném.

Történet

Szöveg: A fogalmazás választékos, és a szavak használata is rendben van, viszont a kevesebb néha több. Erre érdemes odafigyelni, viszont egyáltalán nem baj, ha valamit fontosan és szépen tudunk megfogalmazni, de ha egy mondatban megfogalmazott egyszerű cselekmény leírását túlbonyolítjuk, akkor az olvasó elveszítheti a történet fonalát.

A pont kivételével minden írásjel megengedett a szóköz előtt, valamint szóközzel választjuk el:
-Neked is jó reggelt, picilány.-motyogja szórakozottan. NEM HELYES
- Neked is jó reggelt, picilány –motyogja szórakozottan. HELYES

Így is lett. Nem kérdez többet. Ezt a két mondatot vessző, illetve kötőszó segítségével könnyedén összegyúrható lenne egyetlen egy mondattá. Így is lett, nem kérdez többet. –ezeket hívjuk halmozott –rövid –tőmondatoknak. Ez a hiba a szövegen belül nem szerepel máshol.
Tanácsolnám a következő mellőzését:
Épp ezutóbbit készítgetem, kesztyű, kötény és egy szalmakalap társaságában –nem bírtam ki, hogy ne vegyem fel- a kisvirágok gyönyörűen nyiladoznak a tavasz első napjain…
A két gondolatjel közzé ékelődött rövid megjegyzés komolytalanná ábrázolja az amúgy igényes szöveget. A szövegben előfordulnak apró elírások, azt tanácsolnám, hogy többször figyelmesen olvasd át a szöveget, de ezek a parányi hibák alig észrevehetőek.

Cselekmény: A célcsoport Harry Styles rajongótábora, akik örülnek, ha egy fantáziadús történettel találkoznak. Viszont, aki esetleg nem rajong érte, annak számára is élvezhető a történet. Maga a történet rejtélyesen kezdődik, ezzel kényszeríti az olvasót a következő fejezet elolvasására. Nem átlagos és nem is sablonos a történet, minden fejezet figyelemfelkeltő. Az események követik egymást, pontos megfogalmazással írva, és szépen nyomon követhetőek. Minden korosztály számára érdekes lehet a cselekmény.
Összességében: Kifogástanul igényes blogról van szó, mindez a kreatív írónak köszönhető. Azt a jelentéktelen fél pontot csak a szövegben szereplő parányi hibák miatt vontam le. 
Rengeteg további kreatív ötletet, és kitartást kívánok és természetesen sok feliratkozót! Nem az volt a célom, hogy elvegyem a kedved az írástól, nekem kifejezetten tetszik az egész történet, de ha már kritikát írok, legyen is értelme.

10/8 


1 megjegyzés:

  1. Drága Fantasy Girl!

    Nagyon szépen köszönöm a kritikát és elnézést, hogy csak most írok. Igyekszem megfogadni a tanácsaidat, a dicsérő szavakat, pedig különösen nagy örömmel olvastam:')

    Üdv. és mégegyszer köszönöm:
    Rowena Mccall

    VálaszTörlés