2014. 12. 26.

3. kritika - Fantasy Girl (Renee J.)

Írói ÁlnévJust dance
Harry Styles fanfiction

Kinézet

Fejléc: Ahogy az szöveg formájában megemlítésre került, a fejléc a Dare to dream című blogról származik. Ez persze nem kivetnivaló dolog, hisz nem mindenki tud tetszésének, elképzelésének megfelelő fejlécet készíteni, ilyenkor jól jön a desing blogok segítsége. Tapasztalt szerkesztők munkájába sosem könnyű –mondhatni lehetetlen- belekötni, minden erőfeszítés hiábavaló. Ha jól tudom ez elvihető fejlécként tűnt fel az oldalon, ugyanis én szintén nézegettem az efféle munkákat. Nos, amennyire az író hasznára van egy potya munka, nekem annál természetellenesnek tűnik. Félreértés ne essék, nem a fejléccel vagy az elvihető fejlécekkel van a gond, csupán csak az nem tetszik ebben a megoldásban, hogy sokkal inkább a történet van a fejléchez igazítva, mintsem a fejléc a történethez. A fejléc feldobja az egész blog kinézetét, az olvasó kis ízelítőt nyer a történetből, tudja, mire számítson. Ha érdekli a fejlécen szereplő képek mélyebb értelme, foglalkoztatja, hogy miért került rá olvasásba kezd. 

Design: Általában ha fellátogatunk egy oldalra, elsősorban annak kinézetére fektetünk nagyobb hangsúlyt, mintsem fognánk bele azonnal a történet olvasásába. Sokan esek abba a hiába, hogy azonnal otthagyják az adott blogot. Nem tévednek nagyot, hisz ha egy író figyelmesen mozgatja a történet szálait, a kinézet is igényessé válik, jóval nagyobb figyelmet fordít rá. Nem mondanám, hogy a kinézet rossz, de korántsem tökéletes. Nem tetszik az elrendezés és modulok is alig vannak, ami igazából nem probléma, de szükség lenne több ismertetőre.  A blogveseny modulban túl nagy a kép, valamint az alatta lévő blogarchívummal cserélném meg, így áttekinthetőbb az egész oszlop, az olvasó hamarabb megtalálja a keresett menüpontot. Természetesen nem szabhatom meg az oldalak számát, csak ajánlani tudom a továbbiak használatát. A külső háttér, és a bejegyzés háttere szépen illik egymáshoz, nekem kifejezetten tetszik ez a színösszeállítás. A modulok szövegével nincsen baj, a színek is tetszenek, úgy látom a lila árnyalatai harmonizálnak. Ugyanakkor a dátum fejlécének betűtípusa nem igazán nyerte el a tetszésemet, és a bejegyzés címét is középre igazítanám a helyedben. A bejegyzés szövege szürke, de jobban illene hozzá valami nagyon világos lila az eddigi színfelhozatalból.

Történet

Prológus: A prológus lényege, hogy felkeltse az olvasó figyelmét, és ösztönözze arra, hogy feliratkozzon a webhelyre. Te ezt a „feladatot” megoldottad, de nekem a prológus fogalomról egészen más megközelítés jut eszembe. Egy párbeszéd nélküli, rejtélyes formában íródott rövid bejegyzés ami a főszereplő gondolatait tükrözi. 

Szöveg: Az első gondolatom az volt, hogy túl rövidek a mondataid. Példának okáért bemásoltam egy rövid szöveget:

„Szerintem lehetetlen. Legalábbis rám mindenképp az első igaz. Érzem, hogy hamarosan valami rossz fog történni. Nem vagyok negatív, de rosszat sejtek.”

Ha helyesen szeretnénk leírni néhány vessző segítségével könnyen összegyúrhatjuk egy- vagy két mondattá.

Észrevettem, hogy nálad is érvénybe lép a párbeszéd írásának helytelensége. Megnyugtatlak, mindenkiében van hiba, és igazából senki sem tudja megmondani, hogyan is írjuk le. Nem egyszer utánanéztem már, de mindenhol máshogy fogadják el. Érdemes lenne neked is időt szánni rád, és utánanézni a helyes megoldásnak. Én úgy tudom, hogy hosszú kötőjellel írunk a párbeszédben, és ponton kívül minden írásjel szerepelhet a kötőjel előtt. Én személy szerint ezen az elven építem fel a fejezeteket, és így értékelem a blog szövegstílusát is.

„- Milyen volt a tánc órád, Hanna? - teszi fel az átlagos kérdést apa.
- Jó volt, jövőhéten versenyünk lesz.- válaszolok mosolyogva, mire elismerően bólint.”

Helyesen ez így nézne ki:

– Milyen volt a táncórád Hanna? –teszi fel az átlagos kérdést apa.
– Jó volt, jövő héten versenyünk lesz –válaszolok mosolyogva, mire elismerően bólint.

      Ugyebár az egész szöveg jelen időben lett megfogalmazva, ami kicsit nehezíti a folyamatos írást, ezért is fordult elő néhány helyen, hogy összekeveredett a múlt és a jelen.

Helyesírás: A helyesírás úgy látom nem probléma, apró elírásokon kívül nem szerepel a szövegben súlyos helyesírási hiba. Ami a legszembetűnőbb, hogy sok olyan szót külön írsz, ami igazság szerint egybetartozik. Van erre egy egyszerű szabály, ha az igekötő az ige előtt áll akkor egybeírjuk, ha az igekötő az ige mögött áll akkor különírjuk, és ha az igekötő és ige közzé egy szó ékelődik akkor mind a hármat külön írjuk.

Fogalmazás: A fogalmazás nagyon pontos, néhol túl sok így az olvasó elveszítheti a fonalat. Ne feledd: a kevesebb néha több –és ez mindig bejön. Nem is fűznék ehhez a ponthoz több gondolatot, látszik, hogy nem ez az első próbálkozásod az írás terén.

Cselekmény: Nem sértésnek szánom, és nem is akarom megszabni, hogy az író milyen történetet fogalmazzon meg, hiszen fontosnak tartom, hogy mindenki magának írjon, de a történet elég sablonos. Sok fanfiction feszegeti Harry Styles hírnév előtti életét, ezért azt tanácsolnám, hogy a továbbiakban vigyél valami csavart a történetbe, amitől az egész blog kitűnik a tömegből, amitől egyedivé válik a sztori. Nem baj, ha eljátszunk a gondolattal: vajon milyen volt az azelőtti élete kedvencünknek? Alapvetően érdekes téma, szabadjára engedhetjük a fantáziánkat és egészen érdekes novellát írhatunk belelő, de ez manapság nem eredeti ötlet. Sok kreatív ötletet, és kitartást kívánok a folytatáshoz! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése