2015. 03. 01.

Kritika. Jó, de mégis kitől? - Renee J. és LisBeth

Drága olvasók/idetévedők!

Ebben a bejegyzésben Renee J. és én tippeket, illetve tanácsokat fogunk adni, hogy szerintük kitől érdemes kritikát kérni, hiszen lépten-nyomon az ember kritika-blogokba fut mostanában.
Továbbá tisztázni szeretnék a kritikáinkból adódó félreértéseket is.


LisBeth:

Szerintem az ominózus mondat, amit a címben, illetve a képen is láttok elég sokatokban felmerül, ha kritika-kérésre szánjátok magatokat.
Rengeteg honlap foglalkozik ezen írásokkal, némelyik több, némelyik kevesebb sikerrel. Senki se az alapján döntsön, kinek hány rendszeres olvasója van, hiszen ez alapján nem lehet megítélni a dolgokat.
Persze, mindenki szeretné reklámozni a blogját (a kritikákon keresztül), ezért esik sokak választása a nagyobb nézettségű honlapokra. Én úgy gondolom, hogy ne a reklám legyen az első cél, amikor valaki véleményt kér ki a blogjáról, hanem a profizmus.  Egy kisebb nézettségű blog is lehet olyan jó, mint a nagyobb társaik.

Tippek a színvonalas kritikákhoz:

  • Nézz körbe az adott honlapon, mennyire igényes!
  • Olvasgass az oldal kritikáiból párat!
  • Amit érdemes megnézni egy kritikában - helyesírás, fogalmazási készség, szóismétlés, őszinteség, segítőszándék
  • Ha a bejegyzés hosszúsága is megfelelő, kritika-kérésre fel!

A kritikaíró és a kritikakérő közötti konfliktusok:

Ha kritikát kérsz tőlem, akkor, kérlek, fogadd el, hogy azt is fogsz kapni. Ritka eset, hogy 8-9 pontokat adjak a blogokra, s, ha ez előfordul, akkor valószínűleg csodálatosan jó író hölgyeménnyel/úrral van dolgom, tehát senki se bántódjon meg az alacsonyabb értékelés miatt.
Az én célom, hogy tanácsokkal lássalak el Titeket, hiszen (részben) erre kértetek fel, minden egyes szót a kritikáimmal segítő szándékkal írok, természetesen, nem azért, hogy egy életre elkedvetlenítselek Titeket az írástól.
Leleplezem az évszázad titkát azzal, hogy elmondom, én az összes honlapra rendszeresen visszajárok, akik kértek tőlem valaha véleményt (csupán kíváncsiságból).
Azonban nekem is van szívem, még ha a kritikákon nem is mindig látszik és rosszul tud esni, ha valaki a blogján követelésnek veszi a tanácsaimat.

Szó, mi szó, ahogy "A rendelésről" modulban fel van tüntetve, az irományunk egy személyes vélemény, ami tükrözi a gondolatainkat a blogoddal kapcsolatban. Teljességgel meg van a jogod hozzá, hogy ne tetsszen, amit írunk, de, ha lehet, akkor azt "szemtől-szembe" tudasd velünk.

Renee J.:

Szerény véleményem szerint, ha úgy gondoljuk a történetünk már megérett egy kritikára akkor gondoljuk át, eltudjuk-e viselni a rossz kritikát.
Ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy a blogunk kinézetébe csak formalitás kedvéért lehet belekötni, akkor -lehetőségtől függően- kérjünk csak a történetről véleményt.
A kritikaíró a szövegben is fog találni hibákat, akár helyesírásból adódóan is. Ezen pedig nem érdemes megsértődni, akármennyire is rosszul eshet. Gondoljuk végig, hogy mennyi igaz a véleményéből. 

Ha jogosnak találjuk az észrevételeket, akkor érdemes megpróbálni változtatni rajta. 
Ha valamit máshogy gondolunk, nézzünk utána, és miután meggyőződtünk róla, hogy nekünk van igazunk értesítsük a kritikaírót is mielőtt közfelháborodást keltenénk, hiszen ő sem lehet mindennel tisztában. 

  • Tapasztalataim szerint sokan úgy kérnek kritikát, hogy tudják: a bloguk egy az egyben tökéletes, és ezt már több kritikaíró is megerősítette. Ezzel mindaddig nincs is semmi baj, ameddig az író csak meg akar győződni róla, hogy tényleg mindent jól csinál, viszont akad olyan is, akkor csak azért kéri, mert tudja, hogy a blogjáról írt kritika tartalma igen csekély lesz, ezzel kellemetlen szituációba keverve annak szerzőjét. Fordított esetben viszont azon se háborodjunk fel, ha a kritikaírónak mégis sikerül néhány dologba belekötnie, hiába jobb eredményt vártunk. 
  • Ne kérjünk kritikát "Mindegy ki csinálja" alapon. Határozzuk meg, kinek a véleményét olvasnánk. Ha egy blogon több kritikaíró van esetleges konfliktusok alakulhatnak ki köztük, teljesen jogosan. Milyen alapon dönthetnék el, hogy ki írja azt? Akkor tiszta sor, ha van egy szabad és egy elfoglalt író, viszont ezt általában a limithatár oldalon feltüntetik, és aki tényleg megnézi, hogy kitől kérjen, az egyből észreveszi. Mindig nézzük meg, hogy szabad-e az a kritikaíró akitől szeretnénk véleményt kérni, és rendelési utasításokat követve rendeljük is meg. Küldjük el a blog linkjét és írjuk bele kitől szeretnénk. Ha megkaptad mindenképp köszönd meg, hogy fáradozott vele. 
  • Mielőtt kritikát rendelsz figyeld meg a kritikaíró régebbi munkáinak felépítését. Nézd meg milyen szempontok szerint véleményez, minden fontos dolgot figyelembe vesz-e. Sok író pontozza is a különböző kategóriákat (pl.: kinézet, történet), nézd meg igazságosan dönti-e el. Sokan ódákat zengnek a hibákról, mégis csak egy-két pontot vonnak le az összpontszámból. Ugyanakkor az sem jó, ha kifejezi tetszését, mégis több pontot von le a kelleténél.

Reméljük, tetszett a cikk, várjuk véleményeteket hozzászólásban,
Renee és Lis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése