2015. 03. 01.

Történelmi filmek I. rész - LisBeth

Háborús, forradalmas filmek

Zongorista


Leírás: 1939, Varsó. Wladyslaw Szpilman zongoraművész egy lemezstúdióban dolgozik, amikor bombázni kezdik a várost. A felvétel félbeszakad, Wladyslaw hazatér. Otthon zsidó szülei és testvérei megpróbálják eldönteni, mit vigyenek magukkal, ha a növekvő náci fenyegetés miatt menekülniük kell Varsóból. Wladyslaw nem akarja elhagyni a várost, mivel szereti, s legalább annyira rajong Dorotáért, a fiatal csellistáért. A nő nagyon aggódik a növekvő antiszemitizmus miatt. Családja nem sokkal azelőtt költözött be a fallal körülvett gettóba, és megpróbálnak alkalmazkodni az ottani élethez.
A zsidó Itzak Heller kollaborál a nácikkal, és azt akarja, hogy Wladyslaw és Henryk csatlakozzon a zsidó rendőrséghez, de a fivérek visszautasítják az ajánlatot. Miközben megpróbálnak pénzt keresni, hogy eltartsák a családot, a körülmények egyre rosszabbra fordulnak. Mindenkit deportálnak, kivéve Wladyslawot, akit Itzak kirángat a sorból. Benek, annak az étteremnek a tulajdonosa, ahol korábban zongorázott, munkát ad Wladyslawnak, de a helyzete egyre rosszabbra fordul, a német tisztek és a katonák roppant gorombák vele.
A zongorista a föld alatti mozgalomnál keres segítséget, amely különböző védett házakba bújtatja el őt, ahol nincs más dolga, mint kibámulni az ablakon. A varsói gettó 1943-as felkelését követően Wladyslaw megint önmaga lehet. Dorota és mások, többek között a német Wilm Hosenfeld százados segítségével a zongorista megpróbálkozik a túléléssel, amíg véget nem ér a háború.

Személyes vélemény: nagyon-nagyon szép film, szerintem mindenkinek meg kellene néznie, számomra ez egy alap film. Gyönyörűen visszaadja a háborút, minden érzelmet átad a közönségnek. Szívszorító mindaz, amit megtettek a zsidókkal a németek. Nem tudom annyiszor megnézni ezt a filmet, hogy ne kerítsen a hatalmába. A végén mindig megmagyarázhatatlan szomorúság van bennem órákig. Mindenkinek látnia kell az élete során ezt a filmet, még akkor is, ha nem szereti a háborút, szerintem ez a film akár életfelfogásokat is megváltoztathat.


Sorstalanság


Leírás: Köves átlagos zsidó kamaszfiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal az után, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek; flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle. Ő pedig csak van, és megfigyel; egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl.

Személyes vélemény: ez a film nagyon rossz kritikákat kapott, amit nem értek. Szerintem jó lett, számomra itt is minden érzelem átjön, teljesen elérte nálam a hatását. A Zongorista filmet természetesen nem veri le, azt semmi sem tudja. Nagy Marcell jól játssza a szerepét. A végén ennél nem szoktam szomorúságot érezni, de mindenképpen megérint, akárhányszor látom. Jó film, megéri megnézni.


Szabadság, szerelem


Leírás: 1956. Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat; élvezik a sikert és a lányok rajongását, magabiztosak és összetartók. Eddig egyetlen egyszer veszítettek: 1955-ben, amikor egy moszkvai mérkőzésen a bíró nem engedte őket győzni. Mindannyian a visszavágásra, a melbourne-i olimpiára készülnek. Ám a történelem alaposan összekavarja a terveiket. Budapesten kitör a forradalom. A csapat fiatal sztárja, Karcsi és barátja, Tibi belekeveredik az utcai eseményekbe. Eleinte csak a kalandot keresik. Karcsinak megakad a szeme Vikin, a harcias műegyetemista lányon és a nyomában járva eljut a forradalom legfontosabb színhelyeire: ott van a Kossuth téren, majd a Rádió ostrománál is.
Idestova egy évtizede foglalkoztatta a gondolat Hollywoodban befutott hazánkfiát, hogy filmet forgasson 1956-ról, így tisztelegve a magyar forradalom emléke előtt. Sokáig nem talált olyan történetet, amely igazán megragadta volna, és izgalmas, átélhető formában mutatná be az akkori eseményeket. "Véletlen egybeesés, hogy pont 1956. december 6-án indultam el Magyarországról, azon a napon, amelyiken a magyar vízilabda-válogatott véres elődöntőt vívott a szovjet csapattal Melbourne-ben - mondja a világhírű producer." Végül ez adta az ötletet a filmhez: a két párhuzamos történelmi esemény, ugyanakkor zajlott az olimpia, mint amikor itthon kitört, majd elbukott a forradalom.

Személyes vélemény: egy újabb magyar film, mert hogy a Sorstalanság is az. Szerintem jól bemutatja a forradalmat, a minősége is jó, ahhoz képest, hogy hazai mű. Nem szeretem Dobo Katát, itt sem alakított valami hű, de nagyot. A története szép, hazafias, azonban mindenképpen hozzá kell tennem a véleményemhez, hogy elsősorban Csányi Sándor miatt néztem meg (annak ellenére, hogy nem Ő a főszereplő). Egyszer megéri megnézni, de nem többször, szerintem.


Nyomorultak


Leírás: A XIX. századi Franciaországban játszódó történet az összetört álmokról, a viszonzatlan szerelemről, a szenvedélyről, az áldozatról és a megváltásról szól - az emberi lélek túlélésének időtlen testamentuma. Jackman alakítja Jean Valjeant, az egykori elítéltet, akit évtizedeken át üldöz a könyörtelen Javert felügyelő (Crowe), miután megszegi a próbaidejét. Amikor Valjean vállalja, hogy gondoskodik Fantine, a munkásnő leányáról, Cosette-ről, az életük örökre megváltozik.

Személyes vélemény: csodálatos film, főszereplők. Minden megvan ebben, aminek meg kell lennie. Akció, szerelem, pénz és természetesen szeretet. Hugh Jackman nagy kedvencem, nem is volt kérdés, hogy megnézem-e. Volt olyan szerencsém, hogy premier előtti vetítésen láttam a mozikban, nagyon megfogott a film, de nem csak engem, hiszen tele volt a terem. A végén csodálatos Annie Hathaway halála, csak úgy patakzottak a könnyeim.

2 megjegyzés:

  1. Egyszer a suliban megnéztük a Az élet szép című filmet, ami szintén arról szól, hogy mik történtek ebben a táborokban, bár inkább az a lényeg, hogy az apuka egy játéknak mondja az egészet a fiának. Mi a barátnőimmel szétbőgtük a fejünket, mindenképpen nézd meg azt is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Miss Blonde!

      Köszönöm a tippet, mindenképpen sort fogok rá keríteni.:)

      Sok puszi,
      Lis

      Törlés