2015. 03. 14.

LisBeth a nemzeti ünnepekről I. - Március 15.

Elég sok kérdés, felvetnivaló merül fel az ünnepekkel kapcsolatban, s ez a Március 15-ével sincs másképp. Sajnálatos módon elég kevesen tudják az okát az ünneplésnek, valamint azt is, hogy mi történt akkor, annak ellenére, hogy minden évben megemlékezünk róla.

A mi iskolánk is, ahogy az összes többi Magyarországon, évente lehúz egy újabb bőrt az eseményről megemlékezés néven.
Mindenki tudja, hogyan zajlik le egy ilyen ünnepség: fekete-fehér ruhát/egyenruhát veszünk fel, kokárdákat felrakjuk, meghallgatjuk a Himnuszt, a következő félórában az unásig ismételt forradalmi zenéket bejátsszák, egy-egy jelenetet kiragadva a történetelemből elmeséli pár ember, mi, hogyan zajlott, néhol vetítenek is, Szózat meghallgatása és vége az ünneplésnek.
Az én szeretetteljes középiskolámban idén tényleg kitettek magukért a tanárok és a diákok. 11 éves iskolai létem alatt tegnap láthattam a legszebb, legigényesebb műsort, köszönöm nekik innen is. A zenék végre nem az unásig játszott darabok voltak.
Az ünnep fénypontját mégsem a zene adta, hanem az árnyéktánc (amit a K&H reklámból ismerhettek többen) adta. Két lány (az egyik a drágalátos barátnőm ráadásul) táncolt egy hatalmas fehér vászon mögött, s hátulról megvilágítva csodálatos előadásban lehetett részünk. Egy élmény volt, szerintem a fél iskola tátott szájjal nézte, csodálatos mozgás, s a Requiem for a dream főcímdalát választották dalként.

Rövid története, híres forradalmárok:

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve.
Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója, önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált.
Szerves része volt az 1848-as európai forradalmi hullámnak, azok közül viszont lényegében egyedül jutott el sikeres katonai ellenállásig. Eredményességét mi sem mutatja jobban, mint hogy csak a cári Oroszország beavatkozásával lehetett legyőzni, amelynek soha ekkora hadserege addig nem járt még külföldön. Gyakorlatilag az 1848-49-es harc a magyar nemzet történetének leghíresebb háborús konfliktusa is.



Kossuth Lajos – a reformszellemű nemzeti liberális nemesség programjának fő megalkotója


Batthyányi-kormány tagjai:

·         Batthyányi Lajos
·         Szemere Bertalan
·         Kossuth Lajos
·         Deák Ferenc
·         Mészáros Lázár
·         Klauzál Gábor
·         Széchenyi István
·         Eötvös József
·         Esterházy Pál



Zichy Mihály – Az elbukott forradalom allegóriája, 1849



Ti mit gondoltok erről az ünnepről?:)
Lis

4 megjegyzés:

  1. Engem ez nagyon megfogott Liz, ahogy az eddigi cikkeid is, szuper vagy!:)
    Hát, ez az ünnep...nem is tudom, nekem tetszik!:DD
    Ölel,
    Candice W.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Candice!

      Nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! Olyan jó olvasni az ilyen kedves, pozitív visszajelzéseket.:)

      Sok puszi,
      Lis <3

      Törlés
  2. Szia Liz!
    Nekem nagyon tetszik ez a cikk, úgy érzem, hogy én is átélem a vértanúk sorsát! És ez teljesen pozitívan értem:) Még egyik blogon se láttam hogy valaki ilyesfajta cikket írna, csodálatos vagy, és nagyon egyedi!!:)))
    Már nagyon várom következő cikkedet:)
    XxX Cassidy Berlin
    <33

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Cassidy!

      Köszönöm a kedves szavaidat, nagyon boldoggá tettél. Örülök, hogy jól sült el, mert féltem, hogy senkit sem fog érdekelni.
      Igyekszem hozni hamar egy újabb cikket!

      Sok puszi,
      Lis<3

      Törlés