2014. 08. 01.

MM - Vegyes segítségek

Sziasztok!

Nézegettem egy kicsit a blogaitokat és összegyűjtöttem néhány apróságot, amikkel előszeretettel csúnyítjátok el a blogotokat, vagy kergettek az őrületbe. Igazán nem nagy dolgok, de amikor már a 3. - 4. blogon látom ugyanazt, egy idő után komolyan el tudjátok venni az életkedvemet is. Szóval, lássuk azt a néhány dolgot, amin ideje lenne változtatni.

1. Színes (többnyire fehér) háttér a szövegnek, ami teljesen elüt a főháttér színétől
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem kikészítenek azok a blogok, ahol vagy nemtörődömségből, vagy pusztán tudatlanságból úgy teszik közzé a bejegyzésüket, hogy amikor kimásoltak egy bizonyos oldalról szöveget, nem vették figyelembe, hogy annak megmaradt a háttere, ami természetesen nem azonos a bejegyzésük hátterének színével. Vagy titeket hidegen hagy? Meg lehet, hogy csak engem zavar, de ne mondjátok nekem, hogy a baloldali képen szereplő bejegyzés jobban néz ki a jobboldalinál!

 

Na, ugye? De hogy ne csak szidjalak titeket/őket, el is magyarázom nektek, hogyan tudjátok eltüntetni a szöveg hátterét. Igazán nem nehéz, fél perc sem kell hozzá. Sőt, még ész sem.
Kövessétek az alábbi utasításokat és garantáltan nem lesz semmi zavaró tényező a szövegeteken.


Amint láthatjátok, a szövegem piros és borzasztóan zavarja a szememet.


Ahhoz, hogy ezen változtatni tudjunk, ki kell jelölnünk a szöveget, majd rákattintani az aláhúzott nagy T betűre, kis piros x-szel a lábánál. A képen láthatjátok is, hogy el fogja távolítani a szöveg formázását, ami annyit jelent, hogy leszedi a szöveg hátterét, nem lesz félkövér, dőlt betű sem, sőt még a felsorolás is el fog tűnni róla. 


És itt már nincs rajta semmi idegesítő, retinaégető formázás, nyugodtan közzétehetitek a bejegyzést.

Sajnos fehér háttérnél a bejegyzés írásakor ezt nem láthatjuk, mivel az itteni háttér is fehér. Ahhoz, hogy megbizonyosodhassatok arról, hogy nincs háttere a szövegeteknek, csak egyszerűen rá kell kattintani felül jobboldalt a Mentés melletti Előnézetre és rögtön kiderül, ha mégis van.

2. Linkek, amik nem új oldalon nyílnak meg
Az sem akkora katasztrófa, ha egy linkre kattintva az nem új oldalon nyílik meg, viszont elég zavaró tud lenni, ha utána szeretnénk visszajutni a másikra és a kis visszanyílra kell kattintgatnunk. Engem az akkor szokott a legjobban idegesíteni, amikor például egy blog kritikáit nézegetem és csak a linkek vannak kitéve. Engem persze érdekel a blog is, akitől kért és a kritika is, ezért rákattintok, de nem óhajtom azonnal elolvasni, mert még nézelődnék a történetes blogon. Ilyenkor nagyon szokott bosszantani, hogy vissza kell mennem a nyilacskával és újra megnyitni a kritikás blogot. Pedig annyival egyszerűbb lenne, ha a tulajdonos csak bepipálna egy kis négyzetet és a link máris új oldalon nyílna meg magától. És még vannak ennél is irritálóbb dolgok, mint például, amikor valaki egy részhez illeszti be a hozzátartozó dalt, amit ugye vannak olyanok, mint én, akik szívesen hallgatnák olvasás közben, ezért rákattintanak abban reménykedve, hogy a dal majd egy új oldalon fog megnyílni. Naná, hogy nem ilyen egyszerű a dolog, mert természetesen a youtube ugyanazon az oldalon fog megjelenni, ahol a blog is van. Ilyenkor szokott elmenni a kedvem attól, hogy zenét hallgassak, ezért csak egyszerűen visszamegyek az oldalra és anélkül olvasom.
Szóval, hogy ne csak itt panaszkodjak nektek, hanem segítsek is, itt van egy képes útmutató arról, hogy mit kell csinálnotok ahhoz, hogy ne kergessetek az őrületbe a linkjeitekkel.
Gondolom, azt mindenki tudja, hogy hogyan lehet linket tenni a szövegre, ezért ezt nem magyaráznám el. Szóval, ha kijelölted a szöveget, amire linket szeretnél tenni, és rákattintottál felül a kék Link feliratra, akkor neked is fel fog ugrani az az ablakocska, ami nekem is. Itt már csak annyi a teendőd, hogy szépen bepipálod azt a négyzetecskét, amit pirossal aláhúztam a képen.



Nagyon-nagyon hálás lennék azért, ha ezt az apróságot megtennétek értem. :)


3. 2km-es SEMMI a bejegyzések végén
Nem tudom, hogy a cím alapján értitek-e, hogy mire gondolok, vagy hogy találkoztatok-e már ilyen esettel, de ha nem, akkor egy képen megmutatom nektek, miről beszélek.



Na, erről beszélek, ez az úgy nevezett "2km-es SEMMI" a bejegyzések végén. Megint ismétlem, hogy lehet csak én  vagyok ennyire finnyás, de komolyan, ez mégis mi akar lenni?! Egyébként is utálom, ha egy képes bejegyzésbe nem tesznek ugrást, mert akkor is kilométereket kell lefelé tekerni, de ez még csúnya is. Szóval, aki ilyen problémákkal küszködik, az csinálja utánam.
Első lépésként bele kell mennünk a bejegyzésbe, hogy tudjuk szerkeszteni. Ezután a szöveg alatti sorba kattintunk, hogy odamenjen a kurzor. Mutatom.




Ilyenkor már benne vagyunk az egyik fölösleges sorba, ezért csak annyi a teendőnk, hogy lenyomjuk a shift (felfelé mutató nyilas) billentyűt, majd jobboldalt a lefelé mutató nyilat (azt, amelyiket akkor nyomogatjuk, amikor a stratégiai játékokban azt akarjuk, hogy a figuránk lefeküdjön, leguggoljon, vagy éppen lehasaljon), és ezt addig nyomjuk, míg már a kék csík nem megy tovább. Mutatom.



És ha ezzel is megvagyunk, akkor már tényleg nincs más dolgunk, mint megnyomni a törlés billentyűt és az egész kékség kitörlődik a bejegyzésből, így száműzzük onnan a 2km-es SEMMInket is.

Most csak ennyit sikerült összeszednem, de amint találok még néhány dolgot a blogokban, ami fel tud bosszantani, azonnal hozok nektek egy bejegyzést, hogy tudjatok róla és a kijavításáról.


Remélem, tudtam segíteni,
M. Mircsi

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Látom, te elég tapasztalt vagy, esetleg segítenél oldal(bejegyzés) szerkesztésében?

    Lassan idegösszeroppanást kapok, és nem tudom, ki ért hozzá rendesen.

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Persze, segítek, amiben tudok. Dobj meg egy levéllel (mircsi9919@gmail.com) és megbeszéljük, hogy mi a probléma. :)

    Ölel,
    M. Mircsi

    VálaszTörlés