2015. 01. 31.

Hogyan formázzunk egy bejegyzést? - Renee J.

  •         Első lépés

Hozzunk létre egy új bejegyzést, majd írjuk be a szöveget egybe, ezután tagoljuk tetszés szerint. Ha mindezzel készen vagyunk futtassunk rajta egy hibakeresést, hogy véletlenül se maradjon benne elírás, illetve helyesírási hiba. Ha szeretnénk egy képet elhelyezni azt érdemes első körben megtenni, hogy a szöveget követve illeszkedjen a leíráshoz. 

Nem érdemes egy szöveget sok illusztrációval ellátni, ha lehet, inkább írjuk le azt saját szavainkkal. Ezzel a szöveg is hosszabb lesz, valamint a történetet is sokkal élvezetesebbé tehetjük vele. Ha egy ruha összeállítás összhatását szeretnénk leírni egy előre megtervezett összeállítás alapján, vegyük segítségül az alapként szolgáló képet és írjuk le amit látunk. Hogy még eredetibbé tegyük, használjuk a fantáziánkat is s írjuk bele a saját gondolatunkat. Sokan használnak ehhez linket, de mint olvasó nem mindig veszem a fáradságot annak megnyitásához.

  •         Második lépés

Válasszunk egy betűtípust, valamint ha még eddig nem tettük meg, a szöveg méretét 
állítsuk normális méretre, s ha valamit szeretnénk formázni, kiemelni, nagyobbá varázsolni, azt tegyük meg most a különböző menüpontokat követve. Jelöld ki az általad választott szöveget és tetszésed szerint kezd el formázni. Lehet dőlt, félkövér, aláhúzott, sőt még áthúzott is.

Fontos, hogy ezt se vigyük túlzásba. Ha valamit szeretnénk kihangsúlyozni, azt ne fékövér vagy aláhúzott -esetleg nagybetű- segítségével tegyük meg, hanem próbáljuk meg úgy alakítani aszöveg tartalmát, hogy egyértelműen érezhető legyen a nyomatékosítás.

  •        Harmadik lépés

Ha minden külsőséges dologgal elkészültél olvasd át a szöveget és tegyél hozzá plusz dolgokat –melyeket eddig nem írtál bele, most rajta a sor-, amilyen hibák eddig elkerülték a figyelmedet javítsd ki, ne maradjon benne elírás! Itt az utolsó simítások ideje, végezd el az utólag formázás utolsó lépéseit és győződj meg róla, hogy minden úgy kerül nyilvánosságra ahogy te szeretetted volna.

Sok olyan hibával találkoztam már, ami egyértelműen elírás, de mivel a szövegszerkesztő helyesnek találta a szót -mondatot-, az író nem olvasta át a szöveget, és figyelmen kívül hagyta a hibát. Lehet, hogy maga a szó helyes, de a szövegkörnyezetébe nem illik bele, így értelmetlen lehet a cselekmény.

  •     Negyedik lépés

Végül pedig adj egy címet a bejegyzésnek, majd tedd közzé. Ellenőrizd utoljára, hogy minden úgy került-e ki, mint ahogy elképzelted. Mindez előtt használhatod, az előnézetet. Nincs más hátra, mint várni a visszajelzéseket, megjegyzéseket.

A bejegyzés címét érdemes frappánsan megfogalmazni, ezért is gondolom ezt a pontot a végére, ugyanis ha elkezded megfogalmazni a gondolatmenetedet, még nem tisztázódott benned, hogy konkrétan mit is szeretnél, ezért a cím eltérhet a történet tartalmától Viszont, ha később írsz címet akkor már tudod mihez viszonyítani.

Úgy éreztem nincs szükség hosszú cikkre, nem is lett az, viszont szerettem volna egy vélemény formájában megnyilvánulni. 
Hogyan lehet szöveget formázni Word nélkül? 
Nem szükséges a szövegszerkesztő egy bejegyzés létrehozásához, elég ha megfelelően használjuk a Blogger által szolgáltatott lehetőségeket. Természetesen több lehetőség rejlik egy célra specializálódott szerkesztő használatában, én mostanában már azt használom. Ugyanakkor a blogolásom első szakaszában csak ezt a módszert hasznosítottam.
Végezetül pedig megemlíteném, hogy az itt használt hibajavító nem mindig pontos, nem bízz meg benne! Ha van olyan szó amelyiknek leírásában nem vagy biztos, inkább járj utána. 

Renee J.

4 megjegyzés:

  1. Azta! Köszönöm, rengeteget segítettél! Imádlak!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Dorina!

      Örülök, hogy segíthettem, őszintén szólva nem számítottam rá, hogy hasznára válik valakinek.

      Renee J.

      Törlés
  2. Szia!
    Nekem is nagyon sokat segítettél, de még mindig lenne egy kérdésem, és ennek megválaszolására téged szeretnélek megkérni. A helyzet az, hogy már egy ideje küszködöm a bekezdésekkel. A bloggeren lehet úgy, mint a Wordben? Nyilván nem úgy, ahogy abban, de lehet? Elnézést kérek a problémás megfogalmazásért és azért, hogy pontatlan voltam. Előre is köszönöm a válaszodat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Krisztina!

      Nagyon örülök, hogy segíthettem neked!
      Általánosságban nem adott annyi lehetőség, de ha konkrétan a bekezdésekről van szó, azt tudom ajánlani, hogy szerkeszd meg előre a szöveget Word segítségével, bekezdések szerkesztésére itt nincs lehetőség. Van felsorolás, beillesztés, igazítás, sőt még idézet is, de bekezdés szerkesztésre nem találok megoldást.

      Renee J.

      Törlés