2015. 02. 01.

Filmajánlók - LisBeth

Kedveseim!



Megérkeztem egy újabb bejegyzéssel, melyben 4 filmajánlót hoztam. Az összes filmre azt lehet elmondani, hogy egy kicsit elvontak a maguk világában, de mind gyönyörű és szívet megragadó.

Remélem, hogy legalább egy film is fel fogja kelteni az érdeklődéseteket.:)

*** A személyes vélemény részben előfordulhat spoiler! ***

Filmajánlók

Mindenség  elmélete:


Leírás: 1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy "egyszerű, meggyőző magyarázatot" az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni. Jane szeretete, támogatása és elszántsága megingathatatlan, és a pár összeházasodik. Újdonsült feleségével az oldalán Stephen nem hajlandó tudomásul venni a diagnózist. Jane arra bátorítja Stephent, hogy fejezze be doktorátusát, melynek tárgya első elmélete az univerzum keletkezéséről. Családot alapítanak, és frissen szerzett és széles körben ünnepelt doktori címével felfegyverkezve Stephen belevág legambiciózusabb tudományos munkájába, melynek tárgya az, amiből neki oly kevés adatott: az idő. Miközben a teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain.


Személyes vélemény: egy gyönyörű és szívszorító történet, mely igaz alapokon nyugszik. Engem nagyon megérintett, hogy igenis létezik feltétel nélküli szerelem/szeretet. Csodálatosan bemutatja a film, hogy az akaraterő akár világokat tud megmozgatni, s hogy soha ne adjuk fel álmainkat. Stephen Hawkingról szerintem már mindenki hallott (akármilyen formában). Most pedig meg tudhatjuk, hogy az elméletei mögött milyen élet lapult. Eddie Redmayne szerintem az összes díjat megérdemelné, amelyekre jelölték, mert páratlan és hibátlan alakítást nyújtott az egész történet során.

Mindenkinek ajánlom a filmet, akit nem zavar, ha egy film nem annyira eseménydús.


Kódjátszma:


Leírás: A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing, aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik. A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott. Ez a tény szomorú szimbóluma is lehetne Turing életének, akinek homoszexualitása miatt rejtőzködő életmódot kellett folytatnia, Nagy-Britanniában ugyanis az azonos neműekhez való vonzódást ez idő tájt még betegségként kezelték. 1952-ben lelepleződött és választania kellett a börtön, vagy a hormonkezelés között. 1954-ben találtak rá holtan, az pedig a mai napig nem ismert, hogy öngyilkosság vagy merénylet áldozatává vált-e.

Személyes vélemény: tegnap láttam a filmet, és elég szkeptikusan álltam hozzá, mert nem voltam benne biztos, hogy egy kódfejtésről szóló filmet meg lehet csinálni jónak. Tévedtem. A film fantasztikus volt, minden egyes percét élveztem, Keira ebben a szerepében is csodálatosan helyt állt. Nekem megdöbbentő volt, hogy a lengyelek emiatt a kódfejtő csapat miatt nyerték meg a háborút, s hogy ez a "kis" titok csak 50 évre lett államtitokba helyezve. Nálunk sokkal kisebb dolgok 100 éves államtitkot kapnak.
Mindenkinek érdemes megnézni a filmet, s mellesleg nagyon érdekelne a történelemtanárom véleménye az egészről!:D


Elcserélt  életek:


Leírás: 1928 márciusának egyik szombat reggelén, Los Angelesben Christine Collins elbúcsúzik a kilencéves kisfiától, akit egyedül nevel, azután munkába megy. Este, amikor hazaér, a legszörnyűbb rémálma válik valóra: a kis Walternek nyoma veszett. Öt hónappal később a rendőrség bejelenti, hogy a kisfiú előkerült, és a nyomozást lezárták. Holott csak rábeszélték az asszonyt, hogy vigyen haza egy kisfiút, akiről pedig tudta, hogy nem az ő fia. Amikor Christine megpróbálja elérni a hatóságoknál, hogy folytassák a nyomozást, valóságos rágalomhadjárat indul ellene. Egyedül Briegleb tiszteletes személyében talál segítségre.

Személyes vélemény: Lélegzetelállító film a reményről. Sosem volt nagy kedvencem Angelina Jolie (annak ellenére, hogy nagy neve van), de ez a film mindent megváltoztatott a véleményemről. Gyönyörű film egy gyönyörű nővel egy "gyönyörű" életről. Minden történet mellett szól, főleg az a tény, hogy igaz történet alapján készítették a rendezők.
Mindenképpen zsepit készítsetek magatok mellé, ha úgy döntöttetek, hogy adtok egy esélyt a filmnek.


Merülések:


Leírás: Miss G. egy angol bentlakásos lányiskolában tanít a múlt század harmincas éveiben. Sajátos nézeteivel teljesen elbűvöli az úszócsapat tagjait. A szabad szellemű tanárnő önálló gondolkodásra próbálja nevelni a lányokat, a testiséget és az erotikus vágyat ébresztgeti bennük. Egy napon új diák érkezik az iskolába. A spanyol lány érkezése megbontja a tanárnő és a lányok sajátos kapcsolatát, Miss G. ugyanis túlzott érdeklődést tanúsít Fiamma iránt. A lányok egyre féltékenyebbek a jövevényre, mígnem súlyos döntést hoznak.


Személyes vélemény: előszörre egy kicsit bonyolultnak hat a film, legalábbis szerintem. Szinte egy pszichológiai tanulmány, hogy hogyan hat egy egészségesnek tűnő nőre a bezártság. Csak ismételni tudom magam, így a filmajánlók végére: fantasztikusan jó film, érdemes megnézni, akár többször, mert csak úgy lehet igazán megérteni a "miért"-eket.

Várom a véleményeteket a filmekkel kapcsolatban, ha már ismeritek őket! Nektek tetszettek-e a filmek? :)


Sok puszi és ölelés,

Lis

2 megjegyzés:

  1. Hali!:)
    Nagyon jó kis filmajánlót állítottál össze... a Mindenség elméletét ma meg szerettem volna nézni, és szerintem meg is fogom..az ajánlódnak hála valamivel több bátorsággal ülök majd le megnézni
    ....:)
    Köszi.
    Ölellek.♡
    Brigi.xx

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Brigi!

      Örülök neki, hogy tetszett a bejegyzés, majd írd meg, hogy tetszett-e a film!:)

      Sok puszi és ölelés,
      Lis

      Törlés