2015. 02. 22.

Inspiráció az íráshoz - Renee J.

Biztos vagyok benne, hogy nektek is ismerős az a szituáció, amikor ötletetek sincs, hogy hogyan fogjatok hozzá a fejezet írásához, vagy milyen stílust képviseljen a történetetek. Sokan nem merik bevallani, pedig ez nem szégyen. Épp ezért készítettem el egy ilyen témájú bejegyzést, és remélem segíthettem azoknak, akik ilyen problémával küzdnek jelen esetben. 
  • Nézegess képeket
    Nem csak akkor kell képeket keresgélni, ha már az előre megírt bejegyzést szeretnénk feldobni egy-két illusztrációval, hanem ugyanúgy ötlethiányban is nyugodtan felhasználhatunk az időközben talált képekből kis darabokat, amiből akár egy egész fejezetet megfogalmazhatunk, ha elkap az ihlet. Ugyanakkor a képek akkor is jól jöhetnek, ha még ötleted sincs, hogy milyen történetet is szeretnél írni az olvasóidnak, viszont szeretnél minél eredetibbel előrukkolni.Hidd el, hogy akár a történetedtől eltérő témájú kép is hatalmas löketet adhat a jövőbeli történésekkel kapcsolatban.Általában ha elkezdem bújni azokat a bizonyos "inspirációs képeket" szinte azonnal eszembe jut valami ötlet amit felhasználhatnék. Viszont ha elsőre nem is sikerül -akármennyire is szeretnéd- se ess kértségbe, hisz kizárt dolog, hogy ne találnál valami felhasználhatót ezzel a módszerrel.Legnagyobb bizalommal forduljatok a We hear it-hez, ugyanis tetszésednek megfelelően beírsz egy kulcsszót a keresőbe -lehetőleg angolul- és azonnal rengeteg találattal lep meg téged, ezekből csillogószemmel válogathatsz.


Összegyűjtöttem segítségként néhány képet, azoknak akik nem boldogulnak a keresgéléssel: 































  •  Meríts ötleteket a környezetedből

    Felhasználhatod akár saját élményeidet egy kicsit átdolgozva, ezzel szemben tapasztalataidat is alkalmazhatod a bejegyzés írása közben. 
    Kizárt dolog, hogy ne gyűjtenél be ennek segítségével néhány ötletet. Menj el sétálni a szabadba, nézz körül kicsit. Valami környezeti tényező biztosan megfog majd, és inspirál az írásra. 
    Képzeld magad a főszereplőd helyébe, mit csinálna ő most? Ha hazaértél próbáld megfogalmazni a látottakat, hallottakat. 
    Írd le milyen érzés volt, milyen illatok fogadtak amint kiértél a házból. 
    Fogalmazd meg, milyen volt az idő, milyen hatással volt ez rád. 
    Mit éreztél amikor a szél megcsapta az arcodat, mi jutott eszedbe először, add át olvasóidnak ezt az érzést.
  • Olvass sokat

    Közhely, és már annyian elismételhették neked, de beválik!
    Amellett, hogy a szókincsed is bővül, rengeteg ötletet is begyűjthetsz. Fontos, hogy ne az olvasott könyvet dolgozd át a saját szereplőiddel, hanem csak annak elemeit használd fel az íráshoz. Szereplők jellemeit is fejlesztheted a könyvben szerepelők tulajdonságait felhasználva, de szigorúan csak úgy, hogy az olvasó ne ismerjen rá a karakterre. 
    Továbbá a pontos is részletes leírás példájaként te is hosszabb fejezet kerekítsz a "vázlatszerű" bejegyzésedből. Ne légy türelmetlen, szánj időt a cselekmény kibontakozására. Fogalmazz úgy, hogy élvezhető legyen a fejezeted és senki ne gondolja összecsapottnak.
  • Inspiráld magad
    Hogy mire gondolok? Bizonyára veled is előfordult már, hogy semmi kedved, időd nem volt az íráshoz. Vannak akiknek életük az írás, és teljes erőbedobással csinálják. De hidd el, nekik sem megy ilyen egyszerűen az egész, ebben teljesen biztos lehetsz.
    Mindebből az olvasó csak annyit lát, hogy hetente felkerülnek a friss bejegyzések az olvasott blogra, de azt senki sem gondolja milyen küzdelmek árán.

    Segíthetsz ezen ha kicsit átgondolod az írás jelentőségét. Mérlegelj, és helyezd előrébb a fontosabb dolgokat. Egyeztesd magaddal, hogy mennyi időt szeretnél szánni az írásra, és a szerint oszt be az idődet. Ne forduljon elő, hogy emiatt elhanyagolod a tanulást.
    Ha leülsz elkészíteni a blogod következő bejegyzését, és nincs ötleted ne erőltesd. Az olvasóid biztosan megértik ha nem időben kerül fel a fejezet, hisz többségük tudja milyen ötlethiányban szenvedni.
    Fontos, hogy ne hagyd abba az írást! Nem lehet mindig sikerélményeid, és emiatt kár lenne feladnod. Előbb-utóbb elkap az ihlet és nem bírsz majd betelni a sok ötleteddel, de ne kapkodj! Okulva az előbb említett ötlethiányból, tartogass későbbre is. Ne zsúfold minden ötletedet egy bejegyzésbe, pláne ne a hosszúság növeléséért! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése