2015. 08. 30.

Igénytelenből igényes kritikusok? - LisBeth válaszol

Az elmúlt hetekben, hónapokban a szokottnál több design és kritika-oldalt látogattam, mivel kíváncsi természetemnél fogva, szeretek bele-belepillantani mások munkájába, s ezzel is okítani magam.
Ebben a cikkben arról szeretnék írni nektek, ami sok szomorúsággal töltött el, mégpedig az igénytelen véleménynyilvánítások/kritika-blogok, s ezt, hogyan kerüljük el.
Természetesen mindenki ejt hibákat, még a legprofibb írópalánták is, néhol elmarad a vessző, ez rendben van. A gond, szerény véleményem szerint ott kezdődik, amikor valaki kritikusnak áll, miközben a „muszáj” szót még mindig „ly”-nal írja, valamint az alapvető írásjeleket is elhagyja, vagy teljesen rossz helyre szórja őket, mintha egy hurrikán csapott volna le az írására.

Hagyjuk el az igénytelenséget!

Első és legfontosabb dolog, hogy rendezzük a saját kertünket – átvitt értelemben. Ha tudjuk magunkról, hogy nem vagyunk helyesírás-bajnokok, nem teljesen tiszta, hol, mikor, miért kell az írásjeleket használni, akkor próbáljuk fejleszteni a tudásunkat, s ne egyből egy kritika-blogba vágjunk bele! Ahhoz, hogy napról-napra jobbak legyünk, tágítsuk az ismereteinket könyvekkel, az is a hasznunkra válhat, ha az interneten keresgélünk nyelvtan-magyarázatokat, mert lehet, sikeresebben ragadnak ránk a dolgok, mint az unalmas nyelvtanórákon. Amikor már úgy gondoljuk, elég érettek, okosak, bölcsek vagyunk, készítsünk egy irományt – akár kritika, fanfiction, történet, cikk, stb. –, kérjünk véleményt egy általunk is elismert embertől, akár barát, családtag, bloggeren valaki. Ha az a bizonyos második fél meg van elégedve a munkákkal, továbbá biztosak vagyunk benne, hogy nem köntörfalazik, belecsaphatunk az eredeti tervünkbe.

Egyedül vagy csapatban?

Személy szerint a csapat mellett tenném le a voksom, s nem csak azért, mert egy remek kis csoport tagjának mondhatom magam.
Előnyök: bármikor segítséget kérhetünk a többiektől, valószínűleg szívesen állnak a rendelkezésünkre, tanácsokkal láthatjuk el egymást, valamint új barátokra tehetünk szert! Ha nincs mindig ötletünk, kedvünk egy új bejegyzéshez, nem kell aggódni, hiszen valaki csak oszt meg majd valamit. „Kritikusként” nem mindannyiunk ért a design-kivitelezéséhez, tehát nem kell folyton azon aggodalmaskodnunk, ki fogja elkészíteni a kinézetet.
Hátrányok: ha nem kedveljünk a sok embert magunk körül, akkor bizonyára nem csapat-munkára születtünk. Igazából én úgy gondolom, nem sok negatívuma van az együtt-dolgozásnak, kivéve, ha nem szeretjük az efféle dolgokat, de akkor már csak nem jelentkezünk 20. szerkesztőnek egy oldalhoz.
Annak, aki nem szeret társulni, megvan a joga ahhoz, hogy egyedül nézzen szembe a blogger-világával.
Előnyök: magunk urai lehetünk, nem kell alkalmazkodunk senkihez. Úgy intézhetjük az oldalunk kinézetét, ahogy mi jónak látjuk, nem szállhat vitába velünk senki.
Hátrányok: nekünk kell gondoskodni a design-fejlécről, még akkor is, ha ehhez analfabéták vagyunk, keresnünk kell szerkesztőket, akik szíves-örömest elvégzik a „piszkos munkát” helyettünk. Ha elakadunk, s nem ápolunk különösebb kapcsolatot semmilyen bloggerrel, bloggerinával, magunkra maradunk, amiből az következik, hogy minden gondunkat nekünk kell elhárítani.

Döntöttünk – új blogot indítunk egyedül

Létrehoztuk az oldalt, a számunkra fontos modulok kikerültek, talán már a kinézet is a toppon van. Elkeserítő hibákba eshetünk az által, ha a fülszövegben, bemutatkozó modulban is rengeteg nyelvtan-helytelenség van, illetve azzal is kiábrándíthatjuk a leendő rendelőket, ha a rendelés menetének a leírása is merő igénytelenség.
Ne csak a kezünkből kiadott kritikákra figyeljünk, hanem az általunk kreált blogra is! Az első benyomás a legfontosabb, hiszen az odatévedő a bemutatkozó-szöveg alapján fog megítélni minket, s eldönteni, rendel-e tőlünk vagy sem. Hibákkal ömlesztett oldaltól értelemszerűen kevesen fognak véleménynyilvánítást kérni, hiszen a minőség a fontos mindenekfelett!  Alakítsuk a blogunkat barátságossá, ügyeljünk a helyesírásra, vegyünk elő a legkedvesebb modorunkat és már jöhetnek is a megrendelők!

Döntöttünk – csatlakozunk egy, már meglévő bloghoz

Egy desing/kritika oldal újabb tagjának lenni természetesen sokkal egyszerűbb, hisz a kinézet adott, jó esetben ez az igényesség teljes százalékával együtt jár, tehát nekünk semmi más dolgunk nincs, mint megvillantani a tudásunkat az olvasók felé is. Manapság számtalan társaság szerkesztőfelvételt hirdet, így egy csapatba bekerülés aránya sokkal nagyobb, mint amilyen pár hónappal ezelőtt volt. Ha már bekerültünk a csapatba, az azt jelenti, pár embert már meggyőztünk, ezt kamatoztatva további rendeléseket kapunk majd az oldal látogatóitól.
Ha elkerült minket a szerencse, ne essünk kétségbe, hiszen lehet, máshol megfelelünk. Felettébb csúnya dolog, hogy egy olyan blogot, akik elutasítottak bennünket, később ócsárolunk, hiszen ezzel magunkat járatjuk le, s nem az oldalt. Érdemes elgondolkodnunk, mi lehetett a hiba, ami miatt úgy gondolták, nem szeretnének velünk dolgozni, latolgassunk, s próbálkozzunk máshol!

Kezdő kritikusok által elkövetett hibák:
 
·         helyesírás nem léte – vesszőket nem ismernek, ezáltal alig használnak bármiféle írásjelet, „mindig”-ből „mindíg” lesz, ezt a „muszáj”-ból „muszály”, „ijedtség”-ből „ilyedtség”, s ezt a végtelenségig lehetne fokozni.
·         szóismétlések, fogalmazáshiány – mindenki találkozott már olyan bloggal, ahol a fogalmazás kimerült abban – „Tetszik a fejléced, szépek a figurák. A cím nem tetszik, viszont a textúra szintén tetszik.”
·         igénytelenség, minőségtelenség – az előbbi ponthoz szervesen kapcsolódik, hiszen a fenti példa igazolja azt, hogy a kritikus nem igazán bővelkedik véleménnyel, vagy nem tudja azt megfogalmazni. Ha nem adunk a kritika-kérőnek tanácsokat, akkor az egész munkánkat dobhatjuk a kukába, ugyanis nem tudja, min és hogyan kellene pontosan változtatni.
·         összesen 10 sorban fogalmazzák meg az egész mondanivalójukat
·         csak dicsérnek


Úton az igényes kritikusok felé

Összeszedetten (ne mondjunk ellent magunknak, hiszen ez által kételkedhetnek bennünk), bántás nélkül írjuk le a véleményünket az adott blogról. Segítsük az írót tanácsokkal, mivel tehetné jobbá az oldalát. Kifejtett mondatokkal adjuk a tudtára, a tetszésünket, nemtetszésünket. A folytonos dicséretnek nagy ára van – nem tanulják meg elfogadni a negatívabb kritikát, nem fejlődnek, nem lesznek jobbá.
Világítsunk rá kedvesen a javítandó dolgokra, ha minden egyes bloggernek, bloggerinának el kell mondani, miként kell a veszőket alkalmazni, akkor tegyük meg. Egy idő után valóban őrlő ugyanazokat a tanácsokat adni, de csak nekünk, mint kritikaíróknak, elcsépeltek, hiszen a megrendelőnek lehet, minden, amit írunk, újként hat.
Akármilyen borzalmas irománnyal állunk szemben, nem szabad azt érzékeltetni, hogy mi jobbak vagyunk valamiben is, hiszen ez nem csak lekezelő, még bántó is, mi is bármikor hibázhatunk, ezt ne feledjük!
Ha valamit kifogásolunk egy adott blogon – legyen az vesszőhiba, mondatszerkesztés – tüzetesen nézzük át írottjainkat, ügyeljünk arra, mi ne kövessük el a kritizált hibát, ettől kevés kínosabb dolog van.
Próbáljunk mindenről kialakítani véleményt, itt gondolok a történeten belüli dolgokra. Ne cövekeljünk le az elcsépelt megjegyzéseknél (helyesírás, cselekmény), osszuk meg, hogy milyen az alaptörténet, s annak megvalósítása, ha a szereplők említésre méltóak, róluk is írhatunk bátran, ragadjunk meg mindent, ami negatívan, vagy pozitívan megérintett minket.


Ti elégedettek szoktatok lenni a kért kritikátok tartalmával?

Sok puszi és ölelés,
Lis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése