2015. 08. 01.

Kritika - LisBeth











Kinézet és első benyomás a blogról:

Őszintén szólva sem a fejléc, sem a design nem nyerte el a tetszésemet. A legszembetűnőbb számomra a túl széles oldalsáv volt, valamint az, hogy a kék, s barna ezen árnyalatai nem mennek egymáshoz.
A fejléc túl sötét, a képek a háttérben alig kapnak valami figyelmet, hiszen a cím tölti ki a legnagyobb helyet, melyet szívem szerint a bal alsó sarokban helyeztem volna el. A jobb oldalon egy sávban élénkebb a szín, aminek teljes mértékben nem látom az értelmét, szebb lenne, ha az egész fejléc olyan lenne, mint ez a rész.
Oldalsáv: a közvélemény-kutatásokat tetted a legszembetűnőbb helyre, az elejére, de ez hiba. Nem ez a legfontosabb része a blognak a bejegyzések után, hanem a történet leírása. Minden leendő olvasó arra kíváncsi, miről szólhat az irományod, nem pedig arra, hogy kinek, hogy tetszik a blog, illetve legyen-e Facebook csoport.
Tartalom: nem valami egyedi, vagy magával ragadó, mégis valami megfogott benne. Izgalmasabbá tehetnéd egy-két kulisszatitokkal, mint például Martyn pár szavas leírásával. Szerintem felesleges megemlíteni, hogy nővére miért költözött el, elég lenne annyi, hogy már csak az internet világában tudnak beszélgetni.  Itt fel is hívnám a figyelmed a szóismétlésedre.

„Vitával ezentúl csak az interneten beszélhet, de eddig kettejük kapcsolata felhőtlen. Vita mindent megbeszél vele, […]”

Az aláhúzott szavak szóismétlések, de ezt könnyen ki lehet kerülni azáltal, hogy helyettesítesz szinonimákkal – megoszt, megtárgyal, elmond, stb.

Mint már említettem a tartalmat tenném az oldalsáv legelejére, azt a linkek követnék, majd az olvasok és nem utolsó sorban a kérdőíveket hagynám a végére.
Szerintem a chat-ablakot azonban érdemes lenne az oldalsávba kitenni teljes mértékben, nem csak a linkjét, hiszen a figyelmetlenebben lehet, így nem találják meg, ezáltal nem tudnak írni neked. A betűtípus valami borzalmas, ne haragudj, alig olvasható. Próbáld lecserélni ezt, vagy nagyobbra állítani.
Trailer: nem tudom, hogy az olvasóid hogyan viszonyultak a trailer-hez, de engem rettenetesen zavart a kék filter, sokkal élvezhetőbb lett volna az eredeti színekben. Az előzetes és a leírás alapján két teljesen más blogot képzeltem el, most úgy tűnik, mintha egy elcsépelt karácsonyi-sztorit elevenítenél fel valamelyik film alapján. Ha leendő olvasói-posztom lenne és csak ráakadtam volna a Youtube-on a trailer-edre, nem kattintottam volna a továbbolvasásra.
Könyvborító: először a kinézetével kezdenék. Itt is az első nagy gondom, a filterezés, nem kellett volna. Tetszik viszont, hogy egyszerű hat darab képpel, a címet semmiképpen sem helyeztem volna el úgy, hogy az oldalképekbe belelógjon, továbbá szebb lehetne a könyvborítód, ha minden csak egyszer szerepelne rajta. A tartalma a szóismétlések ellenére is nagyon-nagyon kitűnő! Egyedi és csodálatra méltó, hogy az emberi-mivoltot a természetes vizekkel hoztad párhuzamba. Ha a boltban egy ilyen könyvleírással találkoznék össze, a szívem máris a pénztár felé húzna, hogy vegyem meg.

Összességében: egy teljesen úgy kinézetet javasolnék a blogodnak, ami jobban felkelti a leendő olvasók érdeklődését, valamint többet hajaz az alaptémára.

Értékelés: 10/6.5



Történet:

A prológusodnál az első gondolataim között volt, hogy olyan mintha egy rajzfilm kommentátora lennél, nem pedig egy „komoly” blogé.
Nem igazán nyerte el a tetszésemet, hogy Vita, mint főszereplő, szerelmi kapcsolatát, annak kialakulását, s korai kibontakozását 20 sorban ismerhettük meg. Szerintem igazán szánhattál volna rá pár fejezetet, melyben részleteket vagy az egész fél éves periódust leírod. Utaltál arra, hogy külsősök úgy gondolták, Vita csak a nővérét akarja pótolni a fiúval, vagy éppen sok érdekes kaland rejlik Martyn-ban. Szépen fel lehetett volna építgetni a románcot, nem csak pár szóban „összecsapni”, még akkor is, ha nem ez lesz a fő szál az elkövetkezendő időkben.
A bevezetődben csak tényleg elvétve voltak szóismétlések, ám nyelvtan hibák akadtak.

„Sosem vallotta be, de tény, kicsit ráúnt a kisvárosi életre, és nagyobb kihívásra vágyott.”

Az aláhúzott szó a következőképpen lenne helyes: ráun.

A következő problémára nem is tudom, pontosan mi a helyes szó, talán az, hogy fogalomzavar, de ne kövezzetek meg, ha mégsem így hívják!

„- Szia, Andi! Hogy vagy? Milyen az élet Londonban? Visszakozol már?”

A „visszakozni” nem azt jelenti, hogy valakinek honvágya van, nem is tudom, mit akartál ezzel valójában írni, de ezen szó legjobb megmagyarázása a „visszalép”, „visszafordul” lenne.

Nem igazán szoktam külön véleményt formálni a karakterektől, csak akkor, ha valaki tényleg említésre méltó. Bármennyire is szerettem volna elmenni Vita mellett, képtelen voltam rá.
Egyáltalán nem bántásból írom, de ha valaki tényleg ennyire ragaszkodik egy családtagjához, az már pszichológiailag is beteges. Persze, a legtöbb ember szereti a testvéreit, de szokás barátkozni is. Az, hogy a lány minden „üres” gondolata Adelina kétségeket von maga után.
Már ebből a két bejegyzésből is jól látszik, nem asztalod a részletes írás. Másfél fejezet alatt több mint egy évet haladtunk. Sem személyleírások, sem helyleírások nincsenek. Próbáld meg az eseményeket jobban kifejteni, mutasd be az embereket az adott pillanatban, mert így elég nyers az egész irományod. Ahogy te fogalmaztál „Vita felnőtté válása” sem volt izgalmas, mivel egyes szám harmadik személyben írsz, sokkal, de sokkal jobban részletezni kell az emberek külső, illetve belső megnyilvánulásait, ezért könnyebb a személyes szemszög. Még csak most kezdtél neki, nem nagy munka kibővíteni a publikált bejegyzéseket. Olvasgass könyveket, abból sok ihletet lehet meríteni és fejlődés szempontjából sem utolsó dolog.
Mint ahogy már említettem a helyleírások sem kapnak szerepet, Martyn lakhelyét is csodálatosan be lehetett volna mutatni akár, amikor Vita belép a lakásba, mintha csak „magának” körülnézne, de közben az olvasok számára is feltárja a látottakat.
Az érzések elmélyülésével pedig azt lehet elérni, hogy az emberek teljes mértékben beleélhetik magukat az adott szituációkba, ezáltal mindig többét és többet akarnak majd.

Összességében: a részletesebb írás miatt eléggé nyersnek és unalmasnak hat a blogod.

Értékelés: 10/7

Összesen: 20/13.5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése