2015. 08. 14.

6. kritika - Renee J.

Adalia White
Cinderella - csöpögős szerelmi történet
egy kalitkába zárt, fogságba esett madár

Kinézet

Fejléc: Első ránézésre a fejléc teljesen magával ragadott a sajátosságával, és eleganciájával. Nem is tükrözhetné jobban a történetet, a képek és a főszereplő nem harmonizálhatna jobban. A színvilág kifogástalan, a kivágás szintén megfelelő. Azonban említettem már - az eddigi kritikáim során- , hogy nem személyes kedvencem a fejlécen szereplő feliratok sokasága, véleményem szerint, épp elég a történet címével díszíteni azt. Továbbá nem vagyok annak híve sem, hogy az író, esetleg készítő neve megjelenjen a fejlécen. Az említett fejléc a kinézet legfontosabb része, a figyelem terelődjön a szereplők és képek harmonizálására, nem pedig a szövegre. A cím nem a legmegfelelőbb helyen található, ha csak egy kicsivel feljebb, a lány melletti halvány részen helyezkedne el, máris jobban mutatna, valamint az alatta lévő szöveg sorai talán kicsit túl közel helyezkednek el egymáshoz, majdnem összefolynak.

Design: Nem tetszik, hogy a menü a fejléc mellett található, a fejléc, és a bejegyzés is jobban mutatna, ha középtájt helyezkedne el, a menünek pedig a jobboldali modulsávban lenne a helye. Valamint nem értem, miért kell a könyvborítónak egy külön oldalt szentelni, a modulsávban ennek is lenne helye. Mint már említettem, a bejegyzés középre igazítása helyes döntés lenne, viszont a szöveg színének megváltoztatására nagyobb szükség lenne. Véleményem szerint jobban mutatna a kék, vagy bármely más szín, ami harmonizál a design színvilágával, mert a fekete nem igazán illik hozzá. Mindez vonatkozik a modulok szövegének színére is, Az elrendezést illetően, szerintem ízelítőt követően, az idézetet, majd a múltat, s csak azután a feliratkozást részesíteném előnyben. A chat kék részén ismét a fekete betűkkel van gondom, ugyanis a szöveg és háttere túl sötét, összeolvadnak, így olvashatatlanná válik az üzenet.

Összességében: Azt javaslom, bátran játssz a színekkel, gondold át az észrevételeimet, tanácsaimat.

10/8

Kinézet 

Szöveg: Már az első pár sorban találtam hibát, bár úgy vélem csak figyelmetlen voltál, mert a továbbiakban ez a hiba nem lépett fel. Figyelj a párbeszéd helyes tagolására, használj kötőjelet, valamint a felkiáltójelek után is tegyél szóközt.

- Éljen soká a királynő!Éljen soká a királynő! Éljen soká a királynő! A termen hangos kántálás süvített végig.

Ez helyesen így nézne ki: 

- Éljen soká a királynő! Éljen soká a királynő! Éljen soká a királynő! - a termen hangos kántálás süvített végig.

Eddigi kritikáim során rengetegszer elismételtem már, hogy mennyire zavarnak engem a rövid, gyakran tőmondatok. A szóban forgó hibát rengetegen elkövetik, te sem tartozol a kivételek közé, de nem kell megijedni! Írd le a történést részletesebben, alakíts összefüggő mondatokat.

Helyesírás: A helyesírásodban nem találtam kivetnivalót, de továbbra is figyelj az egybe, vagy különírásra, valamint a vesszők használatára is. Bátorkodom ajánlani, hogy keress fel egy bétát, csak a tökéletesítés kedvéért, hidd el, ha valaki átnézi a munkádat, a közeljövőben egy kritikaírónak sem lesz könnyű dolga a hibakeresést illetően!
Fogalmazás: Nekem úgy tűnt, mintha olyan szavakat is használnál - annak érdekében, hogy változatosabbá tedd a szöveget-, amelyeknek jelentésével nem vagy tisztában, legalábbis a szavak nem illenek az adott szövegkörnyezetbe. Biztosan te is érzékeled, ha egy szöveg elveszti értelmét egy oda nemillő szó miatt. Ha valamelyik szó jelentésében nem vagy biztos, esetleg nem tudod helyes-e a megfogalmazásod, nézz utána, s ne félj segítséget kérni! Tudom, azért használsz ennyi szinonimát, hogy változatos legyen a szöveg, és ne forduljon elő szóismétlés, de nem érdemes túlzásokba esni, mert a történet akár élvezhetetlenné is válhat, erre érdemes odafigyelni.
Cselekmény: Bár még csak a prológus került fel, azt hiszem bátran mondhatom, hogy a történet kétségkívül egyedinek ígérkezik. Nagyon tetszik a történetet övező rejtelmesség, örülök, hogy nem sieted el a kibontakozást. Tartsd az olvasókat izgalomban, hagyd, hogy találgassanak vajon mi történhetett, és ne leplezz le minden titkot már a történet elején.
Összességében: Gondold át a bétázást, szerintem sokat jelentene, - bár mint említettem a helyesírásoddal így sincs baj. Igyekezz továbbra is megőrizni a rejtelmességet, légy minél eredetibb!

10/7

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a kritikát. A tanácsaidat, mindenképp megfogadom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy segíthettem! :)

      További jó blogolást kívánok,
      Renee

      Törlés