2015. 08. 02.

5. kritika - Renee J.

ANNIE Y.
...aki nem tudja, hogy farkas.

Kinézet

Fejléc: Nagyon tetszik, ahogy a szereplő és a farkas kitűnik, ezzel egy előzetes képet festve a történet tartalmáról. Első ránézésre a fejléc kissé túl halványnak tűnik, ám jobban szemügyre véve, pont ideális. Viszont annak ellenére, hogy a fejlécen szereplő képek és színek harmonizálnak, a fejléc mégsem nyerte el a tetszésemet. Nem vagyok annak híve, hogy a fejlécet felíratok díszítsék, hogy őszinte legyek nekem nem is tetszik. Elvonja a figyelmet a lényegről, a szereplő és a történetet tükröző szimbólumok sokasága homályba vész mellette. Továbbá maga a blog címe is rossz helyen található, egy üres, halovány részen sokkal jobban mutatna, valamint a színe is eltér a fejléc színeitől, az összhatás kedvéért érdemes lenne változtatni ezen.

Design: A fejléc és a blog háttere nincs összhangban, ütik egymást, épp úgy mint a fejléc és a bejegyzés háttere. A fülszöveg sorai is eléggé összefolynak, ebből kifolyólag a szöveg olvashatatlanná válik. Nem nyerte el a tetszésemet, hogy a menü a fejléc mellett található, olyan, mintha nem a design része lenne. A helyedben én a fejlécet és a bejegyzést középre igazítanám, az említett menüpontot pedig a jobboldali sávban helyezném el. A "lekörmölte" szó önmagában furcsa számomra, bár ebbe nem szükséges belekötni. Az alatta szereplő, megjegyzéseknek szánt hely szövege túlér a hátterén, ha az egy kicsivel szélesebb lenne, máris igényesebben festene az összhatás. A bejegyzés címe, és dátuma sokkal jobban mutatna, ha halványvörös színben pompázna, épp úgy, mint maga a bejegyzés. Emellett a közzétett bejegyzés szövegét is feldobná, ha némileg világosabbak lennének a betűk, szerintem tökéletessé tenné a harmonizálást, ha az eddig használt halvány színekből válogatnál. A bejegyzés címének, illetve a moduloknak érdemes lett volna olyan betűtípust választani, ami minden betűt képes megjeleníteni -legyen szó az ó, akár az ő betűkről. Ami azt illeti, az elrendezés sem a legkézenfekvőbb. Az első kettő modul nem is lehetne jobb helyen, ám az utánakövetkezőt száműzném eggyel lejjebb, így az olvasó információt kaphat a következő fejezet érkezéséről, ugyanis ez véleményem szerint fontosabb lehet számára, mint a szavazás. Úgy gondolom felesleges a helyet foglalni egy szereplőket bemutató modullal, inkább áldozz számára egy külön oldalt. Bevallom, a chat színeit látva, egyáltalán nem voltam elragadtatva. A sárga szín nem illik a designhoz, ismét az tanácsolom,  hogy játssz az eddig használt színek váltakozásával, és garantált a siker. Végül pedig a linkekről -azaz a megnyitható tartalmakról- annyit, hogy a fekete szín szintén elüt a blog kinézetétől.

Összességében: Sajnos elég sok pontot levontam, ennek oka leginkább a sok aprónak tűnő hiba, ami lényegesen elrondítja az összhatást. Próbáld kiküszöbölni a hibákat, változtass a blog hátterén és az olvasók ámulni fognak a blogod kinézetén!

10/6

Történet

Szöveg: Az első szembetűnő hiba az a sok halmozott tőmondat, ezt egy-egy vesszővel vagy kibővített tartalommal érdemes lenne összekapcsolni, így a történet is élvezhetőbbé válik. Láttam, hogy bétát keresel, minden bizonnyal jól fog jönni, hogy kijavítsa az esetleges hibáidat, hiszen senkinek sem árt, ha valaki átnézi a munkáját. A szöveg hosszúsága szerintem pont ideális, ám a tartalma elég csekély. Jobban mondva, pár sorban ismerteted az egész fejezet tartalmát, ami miatt elég összecsapott munkának fest -ez nem jelenti azt, hogy az is. Egy fejezetben csak egy dolgot boncolgass, ne akarj egyszerre megmagyarázni mindent.

Helyesírás: Leginkább a szavak egybe-vagy különírásával van gond, példának okéért a vérfarkas szót sorozatosan külön írtad, így lett belőle vér farkas. Ezt mindenképp próbáld mellőzni, ha nem vagy biztos magadban, nézz utána. Továbbá a előfordul néha, hogy nem jól használod a vesszőket. Nos, nem tudom, hogy Word-ben dolgozol-e, de ha igen, akkor nem árt tudnod, hogy a szövegszerkesztő néha olyan helyre is igényli a vesszőt, ahol nincs is szükség rá. Ez nem kimondottan helyesírási hiba, de nagyon zavaró tud lenni, ha valaminek hamar vége van, tedd zökkenőmentesebbé a szöveget, olvasó is értékelni fogja a könnyed olvasási stílust, hidd el, sokkal kellemesebb -a történet tartalmától függetlenül. 

Fogalmazás: A fogalmazásod elég átlagos, néhány különleges szóval, szinonimákkal változatosabbá teheted a szöveget. Írd le részletesebben mit él át a szereplő, a helyszínt, a szagokat, érzéseit, próbálj belemélyedni a részletekbe. Ami még zavaró lehet, az a szóismétlés, amit mindenki igyekezik elkerülni - több-kevesebb sikerrel. Használj szinonimákat, fogalmazz változatosan.

Cselekmény: Maga a történet elég érdekes, mondhatni furcsa. Szánhattál volna több időt a cselekmény kibontakozására, így sokkal különlegesebb lenne a történet, az olvasót is felcsigáztat volna. Érdemes jobban átgondolni a részleteket, én úgy érzem kicsit elsietted. Találhattál volna egy kicsit úgymond reálisabb magyarázatot az átváltozásra, vagy esetleg részletezhetted volna a jelenlegi verziót, így nem tűnne olyan idegennek a történet. Mint olvasó szeretnék többet megtudni, valamint a főszereplő mélyebb érzéseire is kíváncsi lennék ennek kapcsán.Gondolj bele, te -mint átlagos lány-, mit éreznél az ő helyében? Te ismered legjobban a lány jellemét, legyen az makacs vagy akár engedékeny, te tudod mi a véleménye a misztikus dologról. Ugyanakkor az, hogy te ismered a szereplőt önmagában még nem elég, engedd, hogy az olvasó is közel érezze magához.
Összességében: Nagyon elsietted a történet kibontakozását, mindössze négy fejezet található a blogon, és máris tudjuk a lényeget, a továbbiakban legyél türelmesebb, tedd izgalmasabbá a blogot!

10/5


1 megjegyzés:

  1. Drága Renee J.!
    Igyekszem minden tanácsodat megfogadni, és szerintem most azonnal elkészítem az új design-em, hisz ez már kicsit nekem is furcsa, hogy nem jó helyen van a szöveg, meg a színek... Teljes mértékben megértem, amiket írtál, próbálok rajtuk változtatni!
    Mégegyszer - vagy ekőször, nem tudom - köszönöm a kritikát! ♥

    Nagy mackó ölelés,
    Annie Y.

    VálaszTörlés