2015. 08. 29.

Kritika - LisBeth




Kinézet és első benyomás a blogról:

Már elég rég volt (egy-két hete), hogy megpillantottam először a blogodat, szóval nem tudom, mi is lehetett az első reakcióm, viszont abban biztos vagyok, hogy valami ehhez hasonló – „Hú, de gyönyörű!”. A színvilág tökéletes, nagyon szeretem ezt a világos-kávébarnát, a vintage stílusról nem is beszélve! A képek összevágása és összemosása nagyszerű, külön ötletes, hogy bal oldalt még folytatódik a fejléc a – gondolom – saját képeiddel, ilyen megoldással még eddig nem találkoztam. Ha már ez egy kritika, akkor keresek a kákán is csomót, találtam egy aprócska hibát, mely a cím elhelyezése. Szívem szerint egészen a jobb alsó sarokba igazítanám, így nem lenne zsúfolt helyen sem és talán jobban is el lehetne olvasni.
A bemutatkozó szöveghez választott gif is szenzációs, mind színekben, mind stílusban. A tartalmát tekintve megkapó, szerintem, aki hozzád téved, s veszi a „fáradtságot”, hogy elolvassa, az belepillant a tartalomba is. Egyetlen dologra hívnám fel a figyelmed, hogy az elején egymás után háromszor is szerepel a „blog” szócska, tanácsolnám az egyiket lecserélni egy „oldal”-ra, vagy egyéb szinonimára. Ha már minden tökéletes, legyen ez is az!
Mindig is tetszettek az olyan elérhetőségek, melyeket az adott oldal logóira kattintva lehet elérni, ízlésesek, s figyelemfelkeltőbbek, mintha csak egy link lenne odabiggyesztve.
A Pangea kialakulását is végignézve, szerintem te is egyetértesz velem, hogy ez az eddigi legszebb fejléced.
Már a „Föld”-nél is megtetszett a humoros felfogásod/nyelvhasználatod, mert én is hasonló típusú ember vagyok, ám ez igazán a „Földlakó” résznél teljesedett ki. Itt több vesszőhiányt felfedeztem – „valamint” elé vessző kell, ahogy „remélem” után is.
(Nagyon sok boldogságot kívánok neked és párodnak, s biztos vagyok benne, hogy szerelmetek örökké fog tartani, hiszen a születésnapomon találtatok egymásra!)

Összességében: csodálatos kinézet, csodálatos design-nal!

Értékelés: 10/10


Tartalom:

Nem igazán olvasok személyes blogokat, valójában a te oldalad az első, ami a „kezembe akadt”.
A fogalmazási módod jó, bár néhol vannak silányabb részek, ezeket tüzetesebb végigolvasással, simán ki lehet küszöbölni. Hibáid közé tudnám a vesszőket sorolni, több helyen is elhagytad őket, ahova márpedig ki kell tenni. Ilyenek a rejtett „hogy”-ok, vannak mondatrészek, ahol ki lehet hagyni ezt a szót, de a vele járó írásjel maradandó. Továbbá a fent is említett „valamint” előtt is rendszerességgel nem teszel vesszőt.
Ha egy adott témát jobban elkezdesz boncolgatni, beleesel abba a hibába, melybe oly sok más írópalánta is, ez pedig a szóismétlés.

„Középiskolában földrajzot tanulni az számomra egy kínzás volt - nem is igazán tanultunk (puskáztuk az egészet és rizsáztunk), nem is igazán tanítottak.”

Próbálj szinonimákat alkalmazni, esetleg többször átolvasni a bejegyzéseidet, mielőtt kiteszed őket. Az is segíthet, ha nem aznap osztod meg őket, amelyik nap megírtad, így másnap/harmadnap „üres” fejjel objektívebben láthatod az irományod, valamint az „az” szócskát kitörölném, s vesszőt tennék a helyére.
Könyvek, filmek, sorozatok: teljesen meg voltam elégedve a részek tartalmaival, a legtöbbet szépen kifejtetted, elmondtad a véleményedet, melyet alátámasztottál érvekkel, szerintem minden megvan bennük, melyek arra sarkalhatják az embert, hogy elolvassák/megnézzék az általad ajánlott történeteket, vagy ne.

Gyakori hibáid közé még a kettős pontok utáni nagy kezdőbetűt tudnám sorolni.

„Nem volt érdekes, nem volt benne olyan, ami miatt azt mondtam volna, hogy: Igen, tényleg jó ez a földrajz.” – a kettőspont voltaképpen úgy működik, mint a sima vessző, vagy a pontosvessző, kisbetűvel folytatjuk a mondatot.

„Nem fogok előhozakodni a korokkal (a tanárokat nem akartam ebbe belekeverni, de megteszem, mert, megteszem), DE mégis fogok.” – egy mondaton belül cáfolod magad, szerintem szebb lenne, ha azt írnád – „Nem szeretnék előhozakodni a korokkal […], de mégis megteszem.”

„Szóval, kaptunk egy új tanárt, akit nem szép dolog, de: kiröhögtünk, […]„– „de” szócska után nem kell kettőspont.

A „Beszéljünk az…” rovatodhoz személy szerint tanácsolnék érdekfeszítőbb témákat is, melyek nem teljesen hozzád kapcsolódnak – itt gondolok a tanáraidra, iskoládra stb. –, hanem az egész diáktársadalomhoz. Eme kezdeményezés keretében akár érinthetnél komolyabb témákat, családon belüli bántalmazás, drogproblémák, lógás (stb.).

Egyszervolt, hol nemvolt...” – „Egyszer volt, hol nem volt…” – a helyes.

Összességében: tartalmilag mindenképpen színes személyes blog, örülök, hogy kihívásokat is teljesítesz, a szóismétlésekre, valamint a mondatközi helyesírási hibákra próbálj figyelni, hogy ne vegyél le a bejegyzésed fényéből.

Értékelés: 10/7.5

Összesen: 20/17.5

2 megjegyzés:

  1. Kedves LisBeth!
    Köszönöm, hogy időt szakítottál az oldalamra és, hogy személyes blog mivolta ellenére is véleményt nyilvánítottál róla.
    Valóban, a vesszők örök ellenségeim (most és mindörökké), de mindig igyekszem észrevenni a rejtett helyeket is. A régebbi bejegyzéseim kicsit szedett-vedett benyomást kelthetnek, de még nem sikerült időt szakítanom a javításukra - igazság szerint nem szeretném megbolygatni a dolgokat.
    A "Beszéljünk a(z)..." idővel bővebb témákkal is fog szolgálni (a gépem rejtekein már megvannak az ötletek), de egyenlőre csak várják az idejüket.

    (Azok tényleg saját képek, egyedi elképzelés lapján készült a fejléc.
    Én is remélem, hogy örökké fog tartani, ő az én jobbik részem.)
    Köszönöm, hogy megírtad ezt nekem:
    Stella L. Brandy

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Stella!

      Igazán szívesen tettem, remélem, hogy sikerült is segítenem valamennyit. :)
      A vessző-problémák is könnyűszerrel javíthatóak, nem ad aggodalomra okot.

      Az elkövetkezendő időkben meg majd érkezem a blogajánlóddal!

      Sok puszi és ölelés,
      Lis

      Törlés