2015. 08. 24.

Kritikák - LisBeth





Kinézet és első benyomás a blogról:

Nincs igazán sok mondanivalóm ehhez a részhez, hiszen nincs semmi, amiről véleményt tudnék kinyilvánítani. Szerintem érdemes lenne elgondolkodnod egy teljes design átalakításon, fejléccel együtt, hiszen most már sajnos a kinézet alapján is ítélnek a blogodra tévedők, s előfordulhat, ha nincs ilyened, akkor bele sem kukkantanak a történetedbe.
Fülszöveget is érdemes lenne hozzáadnod a sidebar-hoz, az alapján kicsit megismerhetjük az irományodat, mire számíthatunk tőled, továbbá a rendszeres olvasók, chat modul is jól jöhet.

Összességében: új design feldobná az oldaladat.

Értékelés: -


Történet:

Az első legszembetűnőbb, hogy 6 fejezeted van, mégis szuper-gyorsan letekertem a prológushoz, ami azt jelenti, hogy nagyon-nagyon-nagyon rövid bejegyzéseket hozol. Az összes részt nagyjából normális hosszúsággal két fejezetbe lehetne összetenni.

„Ha valaki olyan életet él mint én az önként és dalolva hagyja el szüleit,hogy katonai suliba járjon.Hàt,igen mások szerint lehet hülye vagyok,hogy elhagyom azt a házat ahol mindent megkaptam,de aki igazán ismer tudja,hogy az életem csupa hazugság és veszekedés ezért is döntöttem úgy hogy hàtra hagyva a cuki ruháimat és cipőimet elhúzok egy Észak Atlantai katonai suliba.”

A prológusodat egy az egyben kimásoltam, hiszen nem valami tartalmas, mégis rengeteg hibát leltem fel benne. A „mint”, az „ahol”, az „ezért”, a „hogy” szavak előtt vessző van, ezeket rendszerint elhagyod. Továbbá az írásjelek után minden körülmény között szóközt teszünk! A „hülye” szó előtt ebben a helyzetben vessző dukál, hiszen a „hogy”-ok néha elhagyhatóak, de a velük járó írásjelek nem. Javítva valahogy így nézne ki ez a pár sor:

„Ha valaki olyan életet él, mint én és önként, dalolva hagyja el szüleit, hogy katonai suliba járjon. Hát, igen mások szerint lehet, hülye vagyok, hogy elhagyom azt a házat, ahol mindent megkaptam, de aki igazán ismer, tudja, hogy az életem csupa hazugság és veszekedés, ezért is döntöttem úgy, hogy hátra hagyva a cuki ruháimat és cipőimet elhúzok egy Észak Atlantai katonai suliba.”

Figyelj a szóismétlésekre, mert egy idő után zavaróak és élvezhetetlenné teszik a fejezeteket, valamint a „hogy”-okat is redukálhatnád, hiszen ezekből is jó sok olvasható.

„Leszálltam a gépről majd a csomagom felvéve kezdtem el keresni az ezredest aki elvisz a táborba.
-Khm...te vagy Lia?-kocogtatja meg valaki a vállam.Hátra fordulva egy kék szemű istennel találom szembe magam
-Igen.-mondom félénken. Úristen szerintem beteg vagyok.Nem szoktam félénk lenni.
-Dark százados vagyok én viszlek el a suliba.
-Minden százados ilyen helyes?
Úristen ezt most hangosan is kimondtam?!
-Nem hinném.-mondta nevetve és kacsintott egyet.
-Hé ne nevess!-vágom hátba, de szerintem meg se érezte annyira izmos.Vajon meg van mind a nyolc kockája?Na jó Lia állítsd le magad!!
-Inkább menjünk.-mondja majd a bőröndöm felkapva indul egy olyan katona mintájú dzsiphez.”

A mondat eleji gondolatjelek után szóköz van, ha a mondatok közé ékelsz egyet, akkor az elé és mögé is kell space-t tenni, ezeket minden esetbe rosszul írod, ha nem vagy biztos magadban, kérhetsz bátran segítséget. „Aki”, „ami” előtt vessző van. A három pont után (…) szóközt ér használni, ezek úgy viselkednek, mint az egyéb írásjelek.
Szerintem egy századost, vagy bárkit, akinek magasabb rangja van, nem tegezünk, a katonaságnál főleg nem.
Felesleges több felkiáltó jelt tenned egymás után, ettől nem lesz határozottabb a felszólítás, és nyelvtanilag is helytelen.
„Katona mintájú” – szerintem a terepmintára gondoltál.

„Leszálltam a gépről, majd a csomagom felvéve kezdtem el keresni az ezredest, aki elvisz a táborba.
- Khm… te vagy Lia? - kocogtatja meg valaki a vállam. Hátra fordulva egy kék szemű istennel találom szembe magam.
- Igen. - mondom félénken. Úristen, szerintem beteg vagyok. Nem szoktam félénk lenni.
- Dark százados vagyok, én viszlek el a suliba.
- Minden százados ilyen helyes?
- Úristen ezt most hangosan is kimondtam?!
- Nem hinném. - mondta nevetve és kacsintott egyet.
- Hé, ne nevessen! - vágom hátba, de szerintem meg se érezte annyira izmos. Vajon meg van mind a nyolc kockája? Na, jó, Lia állítsd le magad!
- Inkább menjünk. – mondja, majd a bőröndöm felkapva indul egy olyan katona mintájú dzsiphez.”

„A családom k*rva gazdag,de szeretett nincs benne.” – a „de” szócska után vessző dukál, a „szeretet” szó pedig egy „t”-vel írandó, mert kettővel a „szeret” ige múltideje.

„1,minden üt csúnya egyenruhás emberek
2,nem tudom merre menjek
Na,mind1 elindulok a tömeg valahova csak kilyukadok.”

Veszők után, szóköz, nem győzöm ismételni. A „minden üt” szó ebben a formában teljességgel helytelen, inkább használd a „mindenütt”-öt. A „nem tudom” után szintén kell az előbb említett írásjel, valamint nem szép dolog egy irományba azt írni, hogy „mind1”, ez nem egy chat-beszélgetés, tiszteld meg az olvasóidat azzal, hogy kiírod a teljes szót!

Összességében: úgy véltem felfedezni, hogy egy olyan történetbe vágtad a fejszédet, amiről nem tudsz sokat. Ha szeretnél a katonai iskolákról írni, szerintem, informálódj előtte a szokásokról, emberekről és főleg a rendről. Minden mondatban van valamilyen hiba, ezeket próbáld kijavítani, illetve fejleszteni az írásod könyvek olvasgatásával. Ajánlanám a Word használatát, hiszen az a segítségedre lehet, s több kivetnivalótól is megkímélnéd magadat.

Értékelés: 10/5






Kinézet és első benyomás a blogról:

Az első, ami feltűnt a kinézeten, ahogy gondolom mindenkinek, a szín. Nos, engem ezek az árnyalatok egyáltalán nem nyűgöztek le, nem kedvelem az olajzöldet.
A fejlécről legelőször azt tudnám elmondani, hogy nagyon kicsi és túlzsúfolt. Rengeteg képet szerkesztettetek össze és ez nem vált az előnyére, a legtöbbről meg sem tudtam állapítani, miket is akarnak ábrázolni. A két főhős oldala szerintem jobban el van homályosítva, mint ahogy kellene, hogy legyen, s a cím elhelyezése sem lett a legtökéletesebb – elég mozgalmas helyre sikerült tennetek.
A háttérszínt mindenképpen a bejegyzések színeire állítanám, így a kettő nem ütne el, s szerintem szebb lenne. Továbbá az oldalsáv és a bejegyzéseket nem sötétbarnára készítettem volna el, hanem valami világosabbra, hogy az által lágyíthassa a kinézetet. A részek címe esztétikusabban mutatna, ha a betűtípusa megegyezne a címben használt „scenes” szóval, ezt a sidebar-ban található modulokról is el tudnám mondani.
A chat-boksz eléggé elüt a kinézettől, tehát az egyszerűség érdekében, s hogy ne kelljen mindig állítgatni, azt ajánlanám, hogy átlátszóra tedd a hátteret, így csak a linkek színével kell egy kicsit elbabrálni.
Nem találtam fülszöveget, melyben pár mondatban bemutatod a történeted, pedig szerintem ez egy jó kis lehetőség, valamint sokan nem szeretnek trailer-ekkel bajlódni.
Fejezetek: ehhez a modulhoz nem fűznék hozzá semmit normálesetben, de neked annyit tanácsolnék, hogy ne csak felsorold a fejezeteidet, hanem linkeld is őket oda, hogy ne kelljen annyit tekerni.
Trailer: a zene tetszett, találó volt, bár szinte ez volt az egyetlen momentuma az előzetesnek, amivel egyetértek. Zavaró volt, hogy csak képekkel tettétek tele a videót, így egy kép-montázsnak tűnt, továbbá a színátúszások sem igazán szépek. A négyzetrácsok, melyek mindent behálóztak nem emelték ennek a pár percnek a fényét és szerintem a gif-ek hiánya és a trailer hosszúsága miatt unalmas volt a videó.

Összességében: el tudnék képzelni egy szebb desgin-t és fejlécet az oldaladra, valamint a színvilágot is kicsit finomítanám.

Értékelés: 10/7


Történet:

A trailer alapján nem igazán számítottam nagyon egyedi irományra, hiszen eléggé ismert a blogger-világában az a fajta fanfiction, amikor egy lánynak valamelyik rokona híres, majd összejön az egyik bandatársával, valamint ki akar törni az őt belengő „szürke-egérke” mivoltból.
A prológus kifejezetten tetszett, jól fogalmazol, de rengeteg vessző-hibád van, továbbá a tőmondataidat is lehetne jócskán redukálni.

„Kidobtak a bandából. Akkor abban a pillanatban olyan volt mintha halálra ítéltek volna. Tudom nem viselkedtem a legszebben a többiekkel szemben, de ez azért mégis csak túlzás volt. Biztos vagyok benne, hogy ők is csöppentek már olyan helyzetbe ami padlóra küldte őket és egyszerűen az érzés is nyomasztó volt, hogy már soha többé nem tudnak felállni. Elfordultam tőlük, nem engedtem, hogy segítsenek, falat vonva magam köré éltem borús, előreláthatatlan napjaimat.”

Louis szemszögében még nem tűntek fel a tőmondatok, tehát ebben a részletben sem arra koncentrálódtam, hanem az írásjelek hiányára. Az aláhúzott szavak között vesszőket kellene tenni. A „mintha” előtt mindig van ez az írásjel, valamint az „ami”, „aki”, „ahol” stb. is ebbe a kategóriába tartozik. Jelen esetben a „tudom” után azért kell vesszőt tenni, mert ott egy rejtett „hogy” van és bár eme szó elhagyható, a velejáró írásjel marad.

„Kidobtak a bandából. Akkor abban a pillanatban olyan volt, mintha halálra ítéltek volna. Tudom, nem viselkedtem a legszebben a többiekkel szemben, de ez azért mégis csak túlzás volt. Biztos vagyok benne, hogy ők is csöppentek már olyan helyzetbe, ami padlóra küldte őket, és egyszerűen az érzés is nyomasztó volt, hogy már soha többé nem tudnak felállni. Elfordultam tőlük, nem engedtem, hogy segítsenek, falat vonva magam köré éltem borús, előreláthatatlan napjaimat.”

„[…] és nem merek kilépni ebből az évek óta fennállt kőrből és megmutatni végre ki is vagyok.” – az aláhúzott szót helyesen így írjuk: „körből”, hiszen az alap is rövid „ö”-vel írandó, a ragozás által nem válik hosszúvá.

A prológusban balra igazított volt a szöveg, míg a többi fejezetben középre. Egyik sem esztétikus, főleg nem a középre igazítás, az csak pár sornál lehet szép. Egy regény, melyet a kezedbe veszel, is sorkizárt, tehát ajánlanám neked is ezt az opciót, úgy kellemesebb ránézni a bejegyzésekre, valamint az olvasást is könnyíti, legalábbis szerintem.

„Pedig pont egy olyan döntést készülnek meghozni amihez az én hozzájárulásomra is szűkség lenne.”

Az „ami” elé vessző dukál, míg az aláhúzott szó helytelen – legyen inkább „szükség”!

„[…] ezzel az üggyel kapcsolatba.” – „kapcsolatban” a helyes.


„-Akkor? Mire jutott Ms Payne?-sóhajt egy nagyon a producer és elém tolja a szerződést. Szememmel végigfutom a sorokat. Döntenem kell. Úgy csinálok mintha az életem végéről kellene döntenem, pedig ez egy nagyszerű ajánlat.”

A párbeszédek elején a kötőjel után szóköz van, míg ha ezt a bizonyos írásjelet mondatok közé ékeled, akkor előtte, s utána is space-t kell tenni. Szerintem a „Ms Payne” a következőképpen lenne helyes – „Ms. Payne” – hiszen ez egy rövidítés. A „döntenem” szó helyett alkalmazhatnál egy szinonimát, vagy egy körül is írhatod, hogy elkerült a szóismétlést, továbbá, ahogy már említettem korábban a „mintha” előtt vessző van.

„- Akkor? Mire jutott Ms. Payne? - sóhajt egy nagyon a producer és elém tolja a szerződést. Szememmel végigfutom a sorokat. Döntenem kell. Úgy csinálok, mintha az életem végéről lenne szó, pedig ez egy nagyszerű ajánlat.”

Az igekötőket több helyen is rosszul használtad. Ha az igekötő a szó előtt van, akkor egybe kell írni – megszólalok –, ha utána, akkor külön – szólalok meg. A harmadik eset pedig az lehet, hogy az igekötő és a szó közé még egy szó ékelődik, akkor az összest különírjuk – meg akarok szólalni.

„Egy kevés kis töprengés után a zuhanyzás mellet érveltem.” – a mondat értelmébe talán a „döntöttem” jobban illene.

Már épp kezdtem azt gondolni, hogy kicsit „leültek” az események, amikor a második rész végére tettél egy kisebb fordulatot, ez mindenképpen felüdülésként hatott.

Elvan fáradva, ahogy mindenki.”- az aláhúzott szavak közé kell egy szóköz.

„Nincs később, elment és kész. De. Ha valakitől haragba válsz el, és nem tudod, hogy merre viszik útjai, segítened kell.”

Szebb lenne, ha a „de” szót nem egy külön mondatként kezelted volna, hiszen ez egy kötőszó, továbbá az emberektől „haragban” válunk el és nem „haragba”.

Összességében: a fogalmazásod egészen jó, de a hibák száma leveszi a csillogását. Próbálj meg vesszőket alkalmazni, viszont látszik, hogy a kezdetek óta fejlődtél. Már 8 fejezeted van, mégis kicsit „lapos” a történet. Tedd egyedivé, hogy érdemes legyen olvasni, legyenek benne nagyobb fordulatok, melyek vonzzák az olvasókat.

Értékelés: 10/7

Összesen: 20/14

2 megjegyzés:

  1. Drága!
    Köszönöm szépen a kritikát! :)
    Javítom a hibáimat és megfogadom a tanácsaidat.
    Puszi
    Leila xx

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves!

      Szívesen, remélem, segíthettem. :)

      Sok puszi és ölelés,
      Lis

      Törlés