2015. 07. 22.

Segítség, szeretnék egy új blogot nyitni! - LisBeth


Kedves Álmodozók!

Ebben a cikkben egy elég mindennapos ügyről írok, ami a blogger-világban sokakat érinthet. Mindenki szeret új blogot nyitni, ám amikor ezt megteszik, vagy sikeres lesz, vagy nem. Egy befutott oldalt az emberek irigyelnek, s felnéznek rá, tehát nyilvánvaló, hogy mind ezt szeretnénk.
A bejegyzésben több blogtípust is megemlítek, de a főszál a történetírás lesz.

EZZEL A CIKKEL NEM SZERETNÉK SENKIT SEM MEGBÁNTANI, KÉREK MINDENKIT, HOGY NE VEGYE MAGÁRA, CSUPÁN TANÁCSADÁSKÉNT ÍRÓDOTT, TELJES JÓSZÁNDÉKKAL!


Tanácsok egy sikeres blog érdekében
 


Alapozás:



Az első és legfontosabb lépés, hogy kitaláljuk, pontosan mibe is szeretnénk belefogni: fanfiction, tanácsadás, beauty részleg, kritizálás, vagy éppen desgin készítés. Próbáljuk a hozzánk legjobban illőt kiválasztani, hiszen csak akkor léphetünk rá a siker-lépcső első fokára, de ehhez az is hozzátartozik, hogy mérjük fel, mennyire állunk készen erre. Hiszen hiába szeretnénk egy design blogot működtetni, ha fogalmunk sincs arról, mi az, hogy kódolás vagy html, továbbá történeti oldalt sem nyithatunk, ha tudjuk magunkról, a fogalmazás/helyesírás nem az erősségünk. A problémák meghatározására egy jó barát vagy családtag mindig a segítségünkre lehet, hiszen ki más, ha nem ők adhatnak nekünk tanácsot?

Ha már eldöntöttük, hogy melyik típus lesz az áldozatunk, akkor kezdjük el azt tervezgetni, s itt ki is térnék arra a területre, mely a legtöbb mondanivalót kívánja – történetírás.



Az ilyen irományok elengedhetetlen része egy izgalmas, nem sablonos alapsztori kitalálása. Senki sem szeret olyan könyveket olvasni, amiből 100 darab van, csak az író neve változik. Akkor miért olvasna bárki is tucatblogot?

Valóban nehéz sajátos történetet kitalálni, talán teljesen különbet nem is lehet, de egyvalami biztos, az egy-sztár-leöntött-kávéval-egy-lányt-az-utcán és a backstageben-összefutott-egy-sztárral-a-lány féle gondolatmenetekből elég necces, mondhatni lehetetlen egy magával ragadó irományt kreálni.



Kivitelezés megkezdése:



Ha már tudjuk a cselekménysor nagyobb pontjait, netalántán egy-egy fordulópontot, akár az egészet, neki is ülhetünk papírra, vagy éppen Word-be vetni.

Miután megírtunk pár fejezetet, megbizonyosodtunk róla, hogy a helyesírás kifogástalan, a karaktereket bemutattuk, helyszínleírást is adtunk, jónak gondoljuk a munkánkat, feltölthetjük blogspot-ra. A szereplőket érdemes párbeszédeken keresztül megismertetni, vagy a cselekedeteiket úgy megformálni, hogy azok csakis rájuk legyenek jellemzőek.

Akkor arathatunk sikert a legjobban, ha a fejezetet a legizgalmasabb részénél fejezzük be, így az olvasóink izgulhatnak a következő részig. Ez nekik nem fog tetszeni, de szinte biztosak lehetünk abban, hogy vissza fognak térni.



Megvalósítás:



A megvalósításhoz nincs szükségünk semmi másra csak egy csodálatos blogra, egy szuper design-ra és egy hasonlóan jó fejlécre. Ha ezeket magunk nem tudjuk elkészíteni, akkor ne féljünk segítséget kérni erre specializálódott blogoktól. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy a kinézet passzoljon az általunk kreált történethez. (Értsd úgy, hogy ne Eiffel-tornyos, Colosseum-os képek legyenek a fejlécen, ha a történetünk Finnországban játszódik). Tudom, az előbbi mondat egy kicsit kiparodizált változat volt, de a lényeg, hogy megértsétek.

Ha minden csúcs-szuper a blogunkon, kitehetjük a fejezetet és arassuk le a babérokat!

Egy további aprócska tanács a fejezetekhez: ne adjunk ultimátumokat az olvasóknak, hogy két hozzászólás esetén hozzuk az új részeket. Úgyis fognak írni, vagy pipálni, ha tetszik nekik a munkásságunk, ha nem, akkor lehet célozgatni arra, hogy osszák meg a véleményüket ilyen, s hasonló mondatokkal – „Szeretem hallani mit gondoltok a történetemről!”



U.i.: ezek a tanácsok nem feltétlen fognak sikeres blogot hozni hozzátok, csupán útmutatásként szolgált ez a cikk.


Remélem, sikeres blogotok lesz a jövőben, és tényleg ne féljetek tanácsot kérni!

Sok puszi és ölelés,
Lis

5 megjegyzés:

  1. Szerintem ez nagyon hasznos volt. Míg olvastam elgondolkodtatott.
    Amúgy az is sablon sztori, hogy egy híres banda egyik tagjának a húga a banda lakásba költözik és össze szűri a levet az író kedvencével. ( Tapasztalatból mondom :'D )
    Szerintem ha valaki akar blogot indítani, akkor először a fejében állítson össze egy nem sablon sztorit amit érdemes is olvasni.
    Ez a bejegyzés szerintem nagyon sokat segít a kezdőkön meg az elbukott haladókon :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága!

      Örülök, hogy megérte leírni! Igen, igen, még én is tudtam volna folytatni a sort a sablon történetekkel, de gondoltam, hogy az "értelmesebbje" leszűri, amire gondolok, ahogy te is tetted!:D

      Remélem, tényleg segített, hiszen én sem vagyok profi.:)

      Sok puszi és ölelés,
      Lis

      Törlés
    2. Számomra tényleg sokat jelentett :) Ebből a bejegyzést is remélhetőleg sokan megértik.
      Én is tudnék sok sablon sztori-t :'D És amit meg kell érteni azt meg érti az ember, amit meg nem akar megérteni azt nem veszi figyelembe. (értelmezés.: A jó tanácsok után sem hallgat a jóra és pocsék blogot ír)

      Nekem biztos segített.
      Amúgy azt még oda írhattad volna +-ként , hogy akinek van blog-ja de akar egy újat, akkor fontolja meg, hogy képes lenne-e vezetni mind a két blogot mert ha kevés az idő-je és még ichlete sincs akkor értelmetlen egy új blog :)

      Üdv: Isa

      Törlés
    3. Nagyon örülök!:) Igen, igen.
      Ó, tényleg, igazad van! Ha majd lesz egy hasonló bejegyzésem, akkor igyekszem a több blog vezetését is belevenni, mert nekem is vannak erről tapasztalataim, ennek ellenére jól elfejetettem!:D
      Persze, annak meg megint nincs értelme, hogy két blogot vezessen valaki, de ugyan az legyen a témája, csak más karakterekkel :)

      Puszik,
      Lis

      Törlés
  2. Ezt a bejegyzést***** ( Elírtam :'D )

    VálaszTörlés